ZA LAHKO NOČ

Teh pet sobnih rastlin je dobro imeti v spalnici

Objavljeno 26. februar 2019 11.21 | Posodobljeno 26. februar 2019 12.12 | Piše: M. F.

Res je, da nekatere sobne rastline za spalnico niso primerne, a na drugi strani so take, ki so v njej več kot dobrodošle.

Sivka s svojem vonjem pomirja ter odganja nadležni mrčes. FOTO: Thinkstock
Sobne rastline dom prijetno poživijo in okrasijo, z izborom pravih pa je mogoče povečati tudi kakovost spanca. Res je, da vse v spalnico ne sodijo. Med njimi so take, ki oddajajo močan vonj, ter rastline, na katere ste morda alergični, so pa na drugi strani tiste, ki s fotosintezo v zrak sproščajo veliko kisika ter hkrati iz okolice odstranjujejo strupene snovi.

Te so ob postelji več kot dobrodošle

Aloja vera

Iz zraka črpa veliko ogljikovega dioksida ter vanj sprošča kisik, hkrati iz okolice odstranjuje v zraku prisotne kemikalije, ki negativno vplivajo na kakovost spanja in splošno zdravje.

Afriška vijolica

Razvaja s cvetovi in tudi s tem, da med fotosintezo v zrak oddaja veliko kisika ter s tem pripomore h kakovostnejšemu nočnemu počitku.

Spatifil

Lep je na pogled, preprost za vzgojo in znatno vlaži zrak, kar je v spalnici več kot dobrodošlo.

Sobni bršljan

Znan je po svoji čistilni moči, saj lahko iz zraka odstrani kar 94 odstotkov v njem prisotnih toksinov.

Čopasta zelenčica

Še ena lepa in nezahtevna lončnica, ki je učinkovita pri čiščenju zraka in zato pripomore k boljšemu spancu ter počutju na sploh.

Dodaten nasvet

Poleti je v spalnici priporočljiva limonska trava, saj njenega vonja mrčes ne prenese in se ji zato izogiba. Res pa je, da je prav ta dokaj močan in zato lahko moteč. V tem primeru izberite sivko, ki blagodejno vpliva na počutje, pomirja, zaziba v rahel sen ter zaradi značilne arome odganja komarje in drug mrčes.
Deli s prijatelji