PLASTIKA

Tako je videti gozd iz plastičnih smeti

​Zbral je tri tone plastičnih odpadkov in jih spremenil v umetnino.
Fotografija: Danski umetnik se je problematike lotil malce drugače. In ustvaril plastični gozd prihodnosti.
Odpri galerijo
Danski umetnik se je problematike lotil malce drugače. In ustvaril plastični gozd prihodnosti.

Plastika postaja največje zlo našega planeta, ki se že duši v vrečkah in drugih odpadkih. A če mediji o tem tulijo ter na vse več koncih organizirajo čistilne akcije, za katere se žal zdi, da so kot boj z mlini na veter, se je danski umetnik Thomas Dambo odločil s perečo težavo spopasti malce drugače.

Zbral je tri tone plastičnih odpadkov in jih spremenil v umetnino, ki hkrati opozarja, kaj nas (lahko) čaka. "Moja umetnost je vrsta okoljskega trajnostnega aktivizma," pravi Danec, ki je v mehiški prestolnici iz plastike postavil gozd. S plastičnimi drevesi, plastičnim cvetjem, plastičnimi živalmi. Ali kot je svoje delo precej zlovešče poimenoval, postavil je "gozd prihodnosti".

Neživi gozd je v celoti iz plastike, vključno z njegovimi prebivalci.
Neživi gozd je v celoti iz plastike, vključno z njegovimi prebivalci.

Na pomoč so mu priskočili domačini, eno od ključnih vlog pa so igrali smetarji, ki so mu pomagali zbrati toliko smeti. "Z njihovo pomočjo in pomočjo njihovih otrok, več kot 700 študentov, tamkajšnje sirotišnice in doma za starejše občane ter še dobro stotnijo prostovoljcev smo tri tone plastike spremenili v plastični gozd, ki se razteza na 500 kvadratnih metrih," srhljivi pogled v prihodnost pa bo osem tednov na ogled v botaničnem vrtu Chapultepec v Ciudadu de Mexicu. Seveda z močno noto ozaveščanja, zato ga spremljajo delavnice izdelave še več rož, dreves in živali, zaradi katerih neživi gozd raste in se širi.

Podobno kot plastika delček za delčkom požira Zemljo. "Morda bodo ljudje tudi z mojo pomočjo spremenili pogled na smeti. Iz nečesa grdega in smrdečega sem ustvaril nekaj lepega. To bo morda spodbudilo vsaj koga, da bo namesto nakupa nove stvari in s tem dodajanja na kup smeti raje pobrskal za čim že rabljenim in zavrženim, a še vedno lepim in uporabnim." 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije