Ta norčavi pustni čas

Od danes do pustnega torka se bomo lahko udeležili katerega od mnogo karnevalov; spodobi se, da smo mastni okoli ust in da si nadenemo masko.
Fotografija: Za pusta je dobro biti malo masten okrog ust. Fotografije: Primož Hieng
Odpri galerijo
Za pusta je dobro biti malo masten okrog ust. Fotografije: Primož Hieng

Pa je spet prišel ta norčavi pustni čas. Danes je debeli četrtek in do pustnega torka oziroma pepelnične srede se spodobi biti malo masten okrog ust in si nadeti masko. Pustne prireditve v Cerknici se začenjajo na današnji debeli četrtek z žaganjem babe: po tradiciji bodo prerezali babo, ki jo kot vedno predstavlja lesen hlod. Butalci bodo uradno prevzeli oblast in mestu ob največjem jezeru vladali ves teden. Začetek ob 16. uri.
Za pusta je dobro biti malo masten okrog ust. Fotografije: Primož Hieng
Za pusta je dobro biti malo masten okrog ust. Fotografije: Primož Hieng

V Cerknici bo veselo vse do pepelnice, ko bodo pusta zažgali in ga tako uradno pokopali. Osrednjo pustno povorko, tako rekoč veliki pustni karneval, bodo pripravili v nedeljo, 23. februarja, točno okoli 12.32. Osrednja tema karnevala: hojladrija, ribičija.
Na pustno soboto, 22. februarja, se bodo že ob pol osmih zjutraj podali na pot ta grdi in ta lepi v Drežnici, medtem ko so njihovi vrstniki iz Drežniških Raven, Jezerc in Magozda pustovanje opravili že minulo soboto. Tako so se dogovorili, da si ne bi na isti dan hodili v zelje … Pusta se bodo spomnili v Grgarskih Ravnah nad Solkanom, na Igu pri Ljubljani, v Ljubljani in Kopru pa v Litiji in Šoštanju, portoroška povorka pa bo v nedeljo. V Hrušici v osrčju Brkinov bodo svoj obhod na pustno soboto opravili škoromati, za katere je značilno, da nosijo imenitne lesene maske.

Če so vam pri srcu kurenti, tudi koranti, ste vsekakor vabljeni na Ptuj, kjer se je letošnje kurentovanje začelo takoj po svečnici, to je v noči na 3. februar. Konec tedna je že po tradiciji namenjen fašenkom, ki je pravi ljudski praznik vseh, ki aktivno sodelujejo v pustnih sprevodih, in seveda obiskovalcem, ki z navdušenjem spremljajo norčave in zakrite obraze. Fašenki bodo na pustno soboto v Cirkulanah, Markovcih in Majšperku, po nedelji in vse do pustnega torka pa še v Dornavi, Vidmu pri Ptuju, Stojncih, Bukovcih in Cirkovcah. V Podlehniku bodo pusta v torek zažgali in ga tako pokopali, manjkala ne bo niti sedmina s tradicionalnimi haloškimi jedmi.

Ptuj je letos evropska prestolnica karnevalov, povrhu pa bodo letos pripravili jubilejno, 60. Kurentovanje. Vrhunec prireditve bo v nedeljo, 23. februarja, ob 13. uri, ko bodo ptujske ulice napolnile številne tradicionalne domače maske, poleg njih pa še predstavniki številnih tujih držav, ki bodo predstavili svojo pustno tradicijo.
Ta grdi iz Drežnice se bodo po vasi podili v soboto.
Ta grdi iz Drežnice se bodo po vasi podili v soboto.

Tudi sicer bo pustna nedelja izjemno pestra. Karnevali bodo v Ilirski Bistrici (Pust je pršu) in na Viru pri Domžalah, kjer slavijo 30-letni jubilej. V Cerknem se bodo podili laufarji s pestrim spremstvom, godlarje boste spoznali v Šenčurju pri Kranju, veselo bo v vasi Morsko pri Kanalu ob Soči. Če boste laufarje zamudili v nedeljo, se lahko v Cerkno odpravite še na pustni torek, ko bodo cerkljanski našemljenci opravili pregled dogodkov, na koncu pa pusta obsodili na smrt. Na pustni torek lahko zjutraj v Zagorici v Dobrepoljski dolini spremljate jajčarje, ki hodijo od hiše do hiše, popoldne pa bo osrednji dogodek doline nekoliko skrivnostni pust v Ponikvah blizu občinskega središča občine Dobrepolje. Zanimiv bo pust v Mozirju, svoj obhod bodo opravili še obrški prutarji z Velikega Obreža v Posavju.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije