Štirje najboljši načini za odstranjevanje pesticidov s sadja in zelenjave

Da bi bilo uživanje sadja in zelenjave zdravo, pridelke iz narave, preden se z njimi okrepčate, temeljito operite.
Fotografija: S pesticidi obremenjene sadeže je treba temeljito oprati. FOTO: Thinkstock
Odpri galerijo
S pesticidi obremenjene sadeže je treba temeljito oprati. FOTO: Thinkstock

Na sadju in zelenjavi so pogosto pesticidi. Na površini nekaterih je tudi do 15 različnih, zato jih je treba pred uživanjem temeljito sprati. Kako pa boste pri tem res uspešni? Tu je nekaj učinkovitih načinov.

Hladna voda
Študije so pokazale, da je 70 do 80 odstotkov pesticidov mogoče s površine sadežev sprati s hladno vodo. Pomembno je, da jih pod njo spirate dovolj dolgo (vsaj pol minute), čvrste sadeže med tem dobro podrgnite z rokami.

Slana raztopina

Ker mehkejših pridelkov ni primerno drgniti, za češnje in podobne sadeže uporabite ta način: v štirih skodelicah vode raztopite dve žlički soli. V mešanici sadje namakajte od pol do ene minute in ga nato splaknite pod hladno vodo. Način ni primeren za jagode, saj sol poškoduje njihovo površino. Za te in drugo jagodičevje raztopino v enakem razmerju pripravite iz vode in jedilne sode.

Mešanica kisa in vode

V veliki posodi zmešajte vodo in kis v razmerju 2 : 1. V mešanici pol ure namakajte sadje ali zelenjavo in ga nato splaknite pod tekočo vodo.

Domače razpršilo

V plastenki z razpršilom zmešajte 240 mililitrov vode, dve žlički kisa in eno žličko soka limone. Poškropite sadeže, počakajte pol minute in jih splaknite pod tekočo vodo.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije