RAJE NE

Štiri vrste tkanin, ki jih ne smete negovati z mehčalcem

Čeprav zagotavlja mehko in dišeče perilo, ga ni vedno pametno uporabljati.
Fotografija: Dodajanje mehčalca ni vedno dobra ideja. FOTO: Thinkstock
Odpri galerijo
Dodajanje mehčalca ni vedno dobra ideja. FOTO: Thinkstock

Kadar želite perilu zagotoviti dodatno mehkobo in prijeten vonj, uporabite mehčalec. Ta zmehča tkanino, preprečuje statično elektriko in zagotavlja prijetno aromo. A vseh tkanin z njim ne bi smeli negovati. Zlasti ne naslednjih.

Tkanin iz mikrovlaken

Zahvaljujoč čvrsto prepletenim vlaknom, so tkanine iz mikrovlaken izjemno vpojne in vzdržljive. Če jih boste negovali z mehčalcem, boste zmanjšali njihovo vpojnost in skrajšali rok uporabnosti tkanin.

Športnih oblačil

Večina tkanin, iz katerih so izdelane športne tkanine, je obdelana po posebnem postopku, ki zagotavlja večjo vpojnost znoja med fizično aktivnostjo. Mehčalec na njih ustvari sloj, ki preprečuje vpojnost.

Oblačil iz negorljivih tkanin

Številna delovna oblačila so izdelana iz tkanin, ki so odporne proti ognju. Med pranjem ni dobro dodajati mehčalca, saj negativno vpliva na odpornost na ogenj.

Brisač

Vsak ima rad mehke in dišeče brisače, mehčalec pa ovira njihov osnovni namen: vpojnost. Tako kot na športnih oblačilih mehčalec tudi na brisačah ustvarja sloj, ki preprečuje vpijanje vlage. Namesto mehčalca med pranjem dodajte alkoholni kis, ki jih bo prav tako zmehčal, ne bo pa ostal na vlaknih in tam ne bo preprečeval vpojnosti.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije