OGREVANJE

Star štedilnik bolj škodljiv kot tovornjak

Najceneje je stanovanje ogrevati z bukovimi poleni, a so kamini, štedilniki in peči na drva škodljivi za zdravje, proizvedejo več kot 30 odstotkov vseh trdih delcev v zraku.
Fotografija: Ogenj v kaminu je danes bolj udobje kot nuja, zato ima svojo ceno. FOTO: Guliver/Getty Images
Odpri galerijo
Ogenj v kaminu je danes bolj udobje kot nuja, zato ima svojo ceno. FOTO: Guliver/Getty Images

Za naš žep je najceneje kuriti z drvmi. Trenutna cena bukovih se vrti okoli 60 evrov na prostorninski meter (prm). Za slabo izolirano družinsko hišo jih bomo potrebovali vsaj 15 prm oz. 2800 litrov kurilnega olja – to je precej dražje. Kurjenje in nalaganje v peč bomo tokrat šteli za rekreacijo.

V Londonu je zaradi smoga, ki ga je povzročilo kurjenje fosilnih goriv, decembra 1952 umrlo 12.000 ljudi.
V Londonu je zaradi smoga, ki ga je povzročilo kurjenje fosilnih goriv, decembra 1952 umrlo 12.000 ljudi.
Čeprav imajo drva slab, le od 60- do 70-odstotni energijski izkoristek, kurilno olje in kakovostni peleti denimo več kot 90-odstotnega, plin pa še višjega, so na drugi strani najcenejši energent in je po gozdnatih državah, kot so Slovenija, Avstrija, Švica, sever Italije, skandinavske države, les kot energent zelo priljubljen. A celo v Veliki Britaniji, ki ima samo 13 odstotkov površine pokrite z gozdom, se z njim ogreva kar 1,5 milijona gospodinjstev, to je sedem odstotkov. Omenjena kurišča, štedilniki in peči na drva proizvedejo več kot 30 odstotkov vseh trdnih delcev v zraku, in to večjih delcev z oznako PM2,5 ki so najbolj škodljivi za naše zdravje. Kurjenje drv v domačem štedilniku ali peči, če verjamete ali ne, v eni uri spusti v ozračje več škodljivih trdnih delcev kot tovornjak!Starejši prebivalci prestolnice se še spominjajo jutranjega smoga, ko so po večini blokov kurili premog ali drva. »Ko si stopil na cesto, je bel ovratnik srajce v nekaj minutah postal umazan,« pravijo. Najbolj zlovešči primer smoga nad mestom so zabeležili v Londonu v začetku decembra 1952, ko se je nebo zaprlo in nekaj dni ni bilo vetra. Zvoniki cerkva so bili vseskozi v megli, zbolelo je 100.000 ljudi, umrlo jih je 12.000.

V slabo izolirani družinski hiši bomo porabili od 15 do 20 metrov drv na leto. FOTO: Igor Modic
V slabo izolirani družinski hiši bomo porabili od 15 do 20 metrov drv na leto. FOTO: Igor Modic
Kako zdravo je torej ogrevanje s poleni? Najbolj škodljivo je odprto kurišče, sledi recimo deset let stara običajna peč, s katero smo zaradi od 70- do 80-odstotnega izkoristka za nekajkrat zmanjšali izpuste. Najbolj učinkovita je sodobna peč na podpih, s katero smo izkoristek dvignili tudi za več kot 10 odstotkov in se skoraj izenačili s kurilnim oljem, a nekaj delcev gre še vedno v zrak. Vendar tovrstne peči niso poceni, običajno so trikrat dražje od običajnih. Velja tudi, da moramo v primeru inštalacije običajne peči nastaviti senzor za ogljikov monoksid, pri peči na podpih pa ta ni potreben.

Kurjenje lesa je najstarejša oblika ogrevanja, a zlasti v mestih ne najbolj zdrava. Ekologi ugotavljajo, da je ogrevanje na plin očitno najbolj zdravo, do nas in okolja.

In kaj lahko naredimo sami? S pozornim nakupom dovolj suhih (manj kot 20 odstotkov vlage) bukovih ali brezovih drv, ki imajo največjo kurilno vrednost, lahko učinkovito zmanjšamo strošek ogrevanja in hkrati močno pripomoremo k zmanjšanju izpustov.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije