TELEFONIJA

Sony xperia 10 II in huawei P smart 2021: precej različna srednjerazrednika

Objavljeno 25. oktober 2020 13.42 | Posodobljeno 25. oktober 2020 13.42 | Piše: Staš Ivanc

Sony xperia 10 II in huawei P smart 2021 spadata v srednji cenovni razred, pri čemer ima vsak svoje prednosti (in slabosti).

Šminkerska Huaweijeva zadnja stran s štirioko kamero.
Že kar nekaj časa nisem imel nobenega sonyja na testu, tako da je tale xperia 10 II prišla kot nalašč. Da pa ji ne bi bilo dolgčas, sem v članek vključil še huawei P smart 2021. Oba telefona spadata v srednji razred, pri čemer je treba pojasniti, da je xperia vendarle nekoliko dražja od novega P smarta (399 proti 229 evrov). Temu primerne so tudi njene zmogljivosti in ciljna publika. Oba telefona sta še toliko sveža, da ju v času pisanja članka še ni bilo v redni ponudbi operaterjev, oba pa sta precej zanimiva.

48 MP je pri Huaweiju že klasična ločljivost glavne kamere.

Nekaj največjih razlik

Kar se tiče procesorske moči, je xperia pričakovano v prednosti, čeprav ta spet ni tolikšna, kolikor bi človek pričakoval glede na razliko v ceni. Oba telefona imata tudi enako količino pomnilnika: 4 GB delovnega in 128 GB notranjega, oba sprejmeta spominsko kartico sd. Razlika je tudi v zaslonu: xperia 19 II ima »le« šestpalčni zaslon, ki pa ima boljše steklo (gorilla glass), poleg tega je iz organskih diod (oled), medtem ko je P smartov zaslon 6,67-palčen tekoči kristalnež. Sony je zaradi zaslona z drugačnim razmerjem stranic tudi nekoliko ožji in presenetljivo kompakten: brez težav se ga da upravljati z roko. Aja, pa še vodoodporen je po standardu IP68 (pol ure meter in pol globoko pod vodo).

Kopica kamer

Kot smo že vajeni, imajo tudi telefoni v srednjem razredu pravo morje kamer: novi P smart jih ima kar pet (štiri zadaj in eno spredaj), xperia pa štiri (tri plus ena). A če ima kitajec nekako standardni nabor kamer za ta razred (širokokotna, ultra širokokotna, makro in globinska), pa se japonec postavlja z naborom kamer, ki ga srečujemo pri telefonih zgornjega razreda: širokokotna, ultra širokokotna in telefoto kamera z dvakratno optično povečavo. Od tistih ta dražjih se na papirju loči le po manjšem številu slikovnih točk: 12 in dvakrat po 8 MP. Samodejno ostrenje obvladata glavna in telefoto kamera, optične stabilizacije slike pa ni. Huawei ima avtofokus le na glavni kameri z 48 milijoni točk, ultra širokokotna kamera ima 8 MP, preostali dve pa po 2 MP.

Sony xperia 10 II ima tudi telefoto kamero z 2x optičnim zumom.

Solidna fotografija

Rezultati pri obeh telefonih so nekako pričakovani za ta cenovni razred: dobre fotografije pri belem dnevu, a kakovost začne hitro padati s slabšimi svetlobnimi razmerami; v temi jima pomaga namenski nočni način, a to pomeni, da mora biti kamera nekaj sekund čim bolj pri miru. Sony se zaradi telefoto kamere dobro odreže pri zumiranju do dvakratne optične povečave, pri digitalnem zumiranju pa je boljša Huaweijeva programska obdelava slike. Selfie kamera z 8 MP ni ravno vrhunska, a za tiste slikice, ki si jih ogledujemo na zaslonu telefona, je čisto dovolj. Snemanje videa pri obeh aparatih je mogoče do ultra visoke ločljivosti 4K in 30 sličic na sekundo, pri čemer pa zna biti slika malce tresoča.

image
Sony xperia 10 II je precej kompakten telefon. FOTOGRAFIJE: Staš Ivanc
Še nekaj malenkosti

Razlike v zmogljivosti in kakovosti kamer le niso tolikšne, da bi upravičevale 170-evrsko razliko v ceni; tudi Huaweijeve kamere delajo povsem dobre fotografije. V čem so torej še prednosti ali slabosti enega ali drugega? P smart ima bolj atraktiven videz in večji zaslon, xperia pa ima barvit in kontrasten oled zaslon ter je bolj kompaktna, kar ima tudi prednosti. Bateriji imata različni kapaciteti, a obe brez težav zdržita več kot dan običajne uporabe (telefoniranje, pisanje sporočil, kakšna igrica, nekaj brskanja po spletu, obiskovanje družabnih omrežij itd.), pa tudi polnita se kar hitro. Oba telefona imata usb c vtičnico, čitalnik prstnih odtisov pa je vdelan v tipko za vklop/izklop. Zakaj jih ne dajejo več na hrbtno stran, kjer jih je bilo lažje pociljati, in še delali so bolj zanesljivo?

Z Googlom ali brez?

Potem pa je tu še Huaweijev googlasti problem: na P smartu ni Googlovih storitev in aplikacij (iz njegove trgovine play), kar mu močno zmanjša sicer hudo bogato androidno izbiro. Saj je res, da si lahko tako rekoč vse aplikacije razen Googlovih naložimo sami iz »zunanjih virov«, a tako nameščene se ne posodabljajo same, pa še možnost, da so okužene s čim neprijetnim, je večja. Sony xperia 10 II ima po drugi strani najnovejši in skoraj nepredelani android 10 z razmeroma svežim varnostnim popravkom. In nobenih omejitev. A kakor kažejo prodajne številke pri nas, Slovencev pomanjkanje Googlovih storitev ne gane preveč.

image
Razkošni in lepo oblikovani huawei P smart 2021
Deli s prijatelji