Sonce razkrije vso skrito umazanijo

Kadar se lotimo čiščenja oken, v paketu počistimo še okenske okvirje in senčila, rolete ali žaluzije. Posebno so umazane zunanje.
Fotografija: Pozorno preglejmo robove, morda se je kje pojavila plesen.
Odpri galerijo
Pozorno preglejmo robove, morda se je kje pojavila plesen.

Ko se začenjajo toplejši pomladni dnevi, razmišljamo o večjih delih, bodisi zunaj, na vrtu, bodisi po hiši oziroma stanovanju. Takoj ko je dovolj suho in sončno, začnemo pospravljati, nekoč je veljalo, da mora biti hiša, pa tudi okolica, to je dvorišče, pospravljena, počiščena in po potrebi razkužena do velike noči.
Za čiščenje žaluzij uporabimo poseben pripomoček.
Za čiščenje žaluzij uporabimo poseben pripomoček.

Do takrat je sicer še okrogel mesec, vendar lahko že začnemo, vsaj načrtovati, da ne bo na koncu zmanjkalo časa. Med akcije, ki jih opravimo nekajkrat na leto, spada čiščenje oken, z okvirji in senčili vred. Pomlad je pravšnji čas, saj se običajno med zimo bolj umažejo zaradi slabšega zraka, na okvirjih pa se lahko naberejo sledi plesni.
 

Brez agresivnih čistil


Večina okenskih okvirjev je narejena iz odporne plastike, nekateri so vgradili kovinske, nostalgiki pa prisegajo na les. Čeprav se zdi, da je najlažje očistiti plastiko, tudi s kovino in lesom ni preveč dela. Če se je na okvirjih nabral prah, ga je najbolje odstraniti kar s sesalnikom za prah, z malo ščetko. Potem se jih lotimo z vlažno krpo, namočeno v ustrezno čistilo. Ne glede na material ne uporabljajmo agresivnih čistil, izberemo pa tudi mehko krpo, na primer iz mikrovlaken. Izogibajmo se grobih gobic za čiščenje posode, saj lahko z njo, zlasti v kombinaciji z agresivnimi čistili, poškodujemo plastiko.
Rolete spustimo in jih pomijemo z vlažno krpo. FOTOGRAFIJE: guliver/GETTY IMAGES
Rolete spustimo in jih pomijemo z vlažno krpo. FOTOGRAFIJE: guliver/GETTY IMAGES

Okvirje bomo lepo očistili z navadno raztopino vode in detergenta za posodo, če niso posebno umazani, pa bodo dovolj že vlažni otroški robčki. Lahko pa kupimo posebno čistilo za plastične okvirje, umazanijo učinkovito odstrani sredstvo za čiščenje stekel, lahko pa pripravimo domače čistilo po nekaj različnih receptih. Najbolj preprosto, v vodi zmešamo alkoholni kis, in učinkovito je tudi mešanica sode bikarbone in kisa. Za res trdovratne madeže lahko uporabimo bencin.

Ko smo opravili čiščenje, ne glede na izbiro čistila, okvirje obrišemo s krpo, ki smo jo namočili le v vodo, na koncu pa še s suho. Ne pozabimo na skrite kotičke, kot so reže in tesnila. Pri tem si pomagamo s ščetko za zobe ali vatiranimi palčkami za ušesa, s katerimi dosežemo še tako skrito umazanijo. Če so reže še drobnejše, poiščimo zobotrebec in z njim pobezajmo po umazaniji.
 

Pozor: vlaga in plesen


Posebno pozorni bodimo na vlago in plesen, ki se je morebiti nabrala na okvirjih, običajno jo najdemo po robovih, zlasti po silikonskih obrobah med okvirjem in steklom. Po potrebi kupimo posebno čistilo za odstranjevanje plesni.

Ne pozabimo na tesnila, presenečeni bomo, kako črna bo krpa, s katero jih bomo brisali. Uporabimo mastna sredstva za čiščenje, če jih brišemo z vodo ali čistilom, ki razmaščuje, se bodo namreč izsušila in ne bodo več tako prožna. Lahko postanejo celo krhka, vsekakor pa ne bodo več tako dobro tesnila. Kupimo lahko posebne namaščene robčke, prav tako so učinkoviti otroški vlažni robčki, ki so prav tako mastni.


Če so tesnila zelo umazana, jih seveda prej lahko očistimo z vodo ali blago raztopino čistila, vendar jih v tem primeru na koncu pobrišemo še z mastnim robčkom. Poseben trud zahteva čiščenje rolet ali žaluzij, zlasti zunanje so bolj umazane. Rolete spustimo, žaluzije še zapremo in jih naenkrat čistimo po celi površini, z večjo vlažno krpo in čistilom. Lahko uporabimo tudi posebno krpico z nastavkom, ki omogoča, da obrišemo vsako žaluzijo posebej z obeh strani.

Spomladansko čiščenje oken je najbolj zoprno, saj so konec zime najbolj umazana. Najbolje pa je, da vselej, ko pomivamo okna, pobrišemo tudi senčila in okvirje. Izberemo lep, sončen dan, ko je dobro vidna tudi najbolj skrita umazanija.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije