ZIMSKE NEVŠEČNOSTI

Šest nasvetov za učinkovitejše drgnjenje ledenih vetrobranskih stekel (VIDEO)

Veste, da lahko dobite globo, če vaš avto s prižganim motorjem miruje več kot tri minute?
Fotografija: Vam je znan prizor? FOTO: Getty Images/istockphoto
Odpri galerijo
Vam je znan prizor? FOTO: Getty Images/istockphoto

Temperature so se spustile pod ledišče in s tem je za vse, ki avtov nimajo v garažah, prišlo obdobje drgnjenja zamrznjenih vetrobranskih stekel. Verjetno vam je precej dobro znan naslednji scenarij: mudi se vam, pridete do avta, tam pa ledene rože po steklu. Kako se najhitreje znebiti ledu? Pripravili smo nekaj nasvetov.

  1. Najprej vklopite prezračevalni sistem s klimatsko napravo na srednji temperaturi in hkrati vklopite ogrevanje stekla. Tako se bo led na zunanji strani hitreje stalil.
  2. Najpogostejši pripomoček za strganje je še vedno strgalo. Naj bo plastično in ne kovinsko. Kupite lahko tudi strgalo z rokavico, ki je zelo priročno, če bi morali strgati led, pa s sabo nimate rokavic. Kot strgalo ne uporabljajte kreditnih kartic ali podobnih pripomočkov, saj lahko pustijo sledi na vetrobranskem steklu.
  3. Najučinkovitejše je prav gotovo prekrivanje stekla po uporabi avta. Bodite disciplinirani, obrestovalo se vam bo. Potrebujete karton, brisačo ali rjuho, morajo pa biti čisti.
  4. Nekateri trdijo, da je zelo uporabno pršilo za odmrzovanje stekel. Je tudi poceni. Poškropite, počakate nekaj minut in odstranite ostanke ledu. Spet drugi pravijo, da je pogojno uspešen.
  5. Dober recept za hitro odpravo ledu naj bi bila razpršitev tekočine, ki je mešanica kisa in vode (razmerje 3 : 1) po zamrznjenem steklu. Počakajte nekaj minut in potem brez težav očistite steklo.
  6. Zelo preprosto naj bi bilo odmrzovanje stekla s pomočjo vrečke, ki je napolnjena z vročo vodo. Video si oglejte spodaj.

Kaj raje ne storiti

  1. Po steklu ne polivajte čistega alkohola, saj lahko s tem poškodujete tesnila stekel. Menjava je precej draga.
  2. Polivanje vroče vode po steklu prav tako ni najboljša ideja. Zaradi velikih temperaturnih razlik lahko steklo, če ima kje majhne poškodbe, ki sicer niso niti vidne s prostim očesom, poči.

Ste vedeli, da za mirovanje avta pri prižganem motorju dobite globo?

Zgoraj smo vam svetovali, da najprej vklopite avto in prižgite ogrevanje stekla, če se vam je na steklu naredil led. To seveda pomaga, ampak pojasniti vam moramo, da zakon o pravilih cestnega prometa prepoveduje mirovanje vozila na istem mestu s prižganim motorjem več kot tri minute. Kazen za tovrstni prekršek znaša 80 evrov, vendar samo, če je vozilo udeleženo v javnem prometu. Če boste imeli avto prižgan na dvorišču svoje hiše, stanovanjskega bloka ali službe več kot tri minute, ne boste v prekršku. 

Globo si boste prislužili tudi, če leda in snega ne boste dobro očistili ali boste imeli umazana ogledala. Kazen je izločitev iz prometa in plačilo 200 evrov.

Pozimi se hitreje umažejo tudi registrske tablice. Če nočete kazni, poskrbite, da bodo dovolj čiste, da jih je mogoče brez težav prebrati že na daleč. Če je registrska oznaka nečitljiva (ali poškodovana, upognjena, prekrita ali zakrita), kršiteljem grozi 200 evrov globe.

Čistoča pozimi še pomembnejša

Pozimi pa je pomembno izpostaviti tudi higieno avtomobilskih stekel, saj je v tem letnem času v zraku več vlage in trdih delcev. Vidljivost bo s čistimi stekli veliko boljša. Za čiščenje priporočajo čistila z vsebnostjo nanodelcev. Taka odlično čistijo, razmaščujejo in hkrati preprečujejo sprijemanje umazanije ter vlage oziroma kapljic na steklih. Stekla pa boste dobro očistili tudi s čisto vodo in kakovostno krpo ali papirnatimi brisačami.

Kabina naj bo čim bolj suha. Nekateri si v boju z vlago pomagajo s posušeno sivko, ki odišavi kabino in nase veže vlago. Precej učinkovit pri razvlaževanju je substrat, ki se uporablja za mačje stranišče. Ta pesek stresemo v nogavico ali kaj podobnega in jo za nekaj dni pustimo pod sedeži. To pobere precej vlage v avtu, celo toliko, da se stekla sploh ne orosijo.

Poskrbite za hladilno tekočino in ustrezen nivo motornega olja

Redno preverjajte nivo hladilne tekočine, v kateri mora biti dovolj sredstva proti zmrzovanju. Prav tako je pomemben zadosten nivo motornega olja, saj se pozimi motor počasneje segreva, olje pa je slabše tekoče. Ker je v zimskem času v avtomobilu hkrati priklopljenih več električnih porabnikov, moramo poskrbeti tudi za dobro stanje akumulatorja. 

Strokovnjaki priporočajo, da tudi pozimi redno čistite avto, zlasti če zapade sneg in ceste posipajo s soljo. Dobro je, da lak pred vremenskimi vplivi zaščitite z voskom, tesnila vrat pa premažete z glicerinskim oljem, sicer se lahko primrznejo in strgajo. Za zaščito ključavnic uporabite sredstva, ki odstranjujejo vlago, če pa vam ključavnice zamrznejo, jih lahko odmrznete z drgnjenjem kljuke, ker s trenjem ustvarjate toploto. Nikar pa se jih ne lotite s staro metodo gretja ključa. Toplota lahko uniči vgrajeni čip avtomobilskega ključa.

Kako mora biti opremljeno osebno vozilo, da je primerno za zimske razmere in kakšne globe vam grozijo za posamezne prekrške, si preberite v članku spodaj.

Preberite tudi: 
Nujno branje, če imate avto

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije