POZOR

Sedem stvari, ki doma ogrožajo vaše zdravje

Obstajajo skrite pasti, na katere nikoli ne bi pomislili.
Fotografija: Navidezno varno zavetje doma skriva prenekatere pasti. FOTO: Thinkstock
Odpri galerijo
Navidezno varno zavetje doma skriva prenekatere pasti. FOTO: Thinkstock

Doma preživimo veliko časa, prav v zavetju štirih sten, kjer naj bi bili varni, pa na nas prežijo številne nevarnosti za zdravje. Zlasti naslednjih sedem.

Umazana posteljnina

Na površini postelje je najti vse mogoče. Od znoja, drugih telesnih izcedkov, dlak do kože in še bi lahko naštevali. Ena od študij je razkrila, da v tednu dni s človeškega telesa odpade približno 14 gramov drobnih ostankov kože, ki pristanejo na posteljnini in nudijo odlično hrano za pršice. Fekalije in ostali odpadki, ki jih te drobne živalce puščajo za seboj, lahko vodijo v ekceme, alergije, razdraženo kožo ter druge težave z zdravjem. Prav tako so prah in pršice lahko vzroki za astmatične napade. Zato je treba redno, enkrat na teden, menjati posteljnino in jo prati pri temperaturi vsaj 60 stopinj Celzija, piše Reader's digest.

Umazani sistemi ogrevanja in hlajenja

Če sistemom ogrevanja in hlajenja ni zagotovljeno redno čiščenje, se na filtrih in površinah naprav nabirajo bakterije, glivice in prah, vse to pa se med delovanjem sprošča v zrak in tako ogroža zdravje. Vdihavanje omenjenih snovi povzroča težave z dihali, lahko pa privede tudi do okužbe z legionelo. Da bi se vsemu temu izognili, redno vzdržujte grelne in hladilne naprave, čistite njihovo zunanjost ter tudi filtre in reže, iz katerih prihaja zrak.

Stari sesalniki

V študiji, ki jo povzema publikacija Environmental Science & Technology, je bilo testiranih več kot 20 vrst sesalnikov, ki so se razlikovali glede na proizvajalca, ceno in starost. Izkazalo se je, da vsi med delovanjem v zrak spuščajo določeno količino prahu, bakterij in alergenov, ki med dihanjem zaidejo v pljuča. Pri starejših modelih z neprimernimi filtri je bila količina teh znatno večja kot pri novejših napravah. Najboljša izbira so sesalniki z visoko učinkovitimi filtri, ki pa jih je zdravju v prid treba redno čistiti oziroma menjati.

Dlake hišnih ljubljenčkov

Kopičenje dlak ljubljenčkov in delčki njihove kože, ki se nabirajo na površinah, lahko izzovejo alergije, ki se kažejo kot kihanje in nosni izcedek. Dlake in drugi ostanki se zadržujejo zlasti na preprogah in ostalih oblazinjenih površinah, zato je te treba redno čistiti in ob alergijah na pelod živali redno kopati in krtačiti, saj se ta med bivanjem v naravi ujame v njihovo dlako ter prenese v zaprte prostore, kjer povzroča težave.

Čistila

Večina kupljenih čistil vsebuje nevarne kemikalije, ki lahko znatno ogrozijo zdravje kože in tudi dihal. Veliko boljša izbira so zato naravna čistila, ki ne koristijo le zdravju, temveč tudi naravi.

Plesen na stenah

Rjavi in črni madeži, ki jih povzroča plesen, niso le neprijetni na pogled. Plesnive spore, ki se sproščajo v zrak, ogrožajo zdravje oči, dihal ter lahko izzovejo težave z dihanjem, kašelj in alergijske reakcije. Plesen se najpogosteje kopiči na vlažnih stenah kuhinje, kopalnice, ob robovih kabine za prhanje in kadi, na oknih in drugih površinah, a jo je treba redno odstranjevati in preprečiti njen nastanek. Mogoče jo je premagovati tudi z rastlinami, ena od njih je sobni bršljan, ki, kot navaja Nasa, že po šestih urah iz zraka odstrani do 60 odstotkov plesnivih spor.

Predal hladilnika

Zaradi živil, ki jih v njem hranite, na prvem mestu sta tu sadje in zelenjava, se na površinah predala nahaja ogromno nevarnih mikroorganizmov, med drugim tudi bakterija E-coli in salmonela. Z njimi okužena hrana povzroča resne težave z zdravjem, zato bi morali predal hladilnika redno čistiti z vodo, medicinskim alkoholom in eteričnimi olji, ki imajo učinek dezinfekcije.

Za naravno čistilo potrebujete: pol litre vode, 50 mililitrov medicinskega alkohola, nekaj kapljic eteričnega olja limone, sivke ali čajevca. Sestavine nalijte v plastenko z razpršilom in poškropite ter razkužite površine.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije