TEHNOLOGIJA

Še bolj športna pametna ura

Objavljeno 10. maj 2020 17.19 | Posodobljeno 10. maj 2020 17.19 | Piše: Staš Ivanc

Huawei watch GT 2e zdrži do dva tedna in podpira kar sto različnih športov. Nekaj težav ima z drugimi androidnimi telefoni.

Na uro lahko naložimo glasbo in se povežemo z brezžičnimi slušalkami freebuds.
Huawei je resno zastavil razvoj svojih pametnih naprav, kamor že dolgo ne spadajo več le telefoni in tablice, ampak tudi zvočniki, slušalke in ure. Ko je pred petimi leti predstavil svojo prvo pametno uro, so se te šele prijemale in še niso bile tako razširjene. Če si imel pametno uro in nisi bil ravno športnik, te je marsikdo gledal postrani, še posebno če si si drznil odgovoriti na klic prek ure in ne telefona. No, slednje še zdaj deluje nekam čudno.
Pametne ure so medtem postale vedno bolj zmogljive in sprejemljive, predvsem pa vzdržljive. Nekajdnevna uporaba brez polnjenja ni več problem, potem ko smo jih še nedolgo tega polnili vsak dan (no, pri nekaterih se to ni kaj bistveno spremenilo). In prav na tem področju je Huawei naredil največji skok naprej: njegove pametne ure iz serije GT zdržijo do dva tedna normalne uporabe brez polnjenja.

Športni videz

Nova ura s polnim imenom huawei watch GT 2e je svetovno premiero doživela na spletni videopredstavitvi novih pametnih
image
Na voljo je vedno več številčnic. Fotografije: Staš Ivanc
telefonov serije P40, že nekaj tednov pa je na prodaj tudi pri nas. Zanjo je treba odšteti dvesto evrov, kar jo postavlja med modela GT (znižan na 140 evrov) in GT 2 (250 evrov). Oblika je še bolj poudarjeno športna kot prej, na voljo je samo v treh barvah (zelena meta, rdeča lava in grafitno črna) in le s paščki iz mehke gume. Zaslon je ostal enako velik kot pri 46-milimetrski različici prejšnjih getejev, se pravi s premerom 3,5 cm oziroma 1,39 palca, gre pa za tudi na močnem soncu lepo berljiv amoled zaslon.

In športno srce

Veliko so naredili pri športnih in t. i. zdravstvenih aplikacijah. Ura GT 2e precej zanesljivo meri srčni utrip, pri čemer nas opozori, če zazna nereden ritem oziroma prepočasen ali prehiter utrip, spremlja naše spanje in meri raven stresa, po novem zna izmeriti tudi raven kisika v krvi (SpO2 oziroma saturacija). Uro oglašujejo z besedami, da podpira kar sto športov, in res, če v meniju Vadba podrsamo do konca navzdol do možnosti Drugo, se nam odpre dolg seznam različnih športov, razdeljenih v sekcije dvoranski športi, zabavni športi, vodni športi, zimski športi in ekstremni športi. Seveda pa imamo na voljo 15 profesionalnih športnih načinov, med katerimi je osem dejavnosti na prostem (tek, hoja, gorsko plezanje, pohodništvo, tek na smučeh, kolesarjenje, plavanje v odprtih vodah in triatlon) in sedem v prostorih (hoja, tek, kolesarjenje, plavanje, vadba na eliptičnem stroju, prosta vadba in veslanje). Ura pri tem beleži morje podatkov, samodejno je sposobna zaznati šest različnih športnih dejavnosti. Ko se gibljemo, ura beleži trajanje vabe, porabo kalorij (glede na naš spol, starost, težo in srčni utrip), intervale srčnega utripa, napredek vadbe, čas okrevanja in še veliko več. Ti podatki so na ogled v podobi številk in grafikonov na sami uri ali v aplikaciji Huawei zdravje.

Glasba da, klici ne

Prejšnja serija GT 2 je prinesla možnost odgovarjanja na telefonske klice in možnost poslušanja glasbe prek brezžičnih slušalk
image
Aplikacija zdravje ponuja natančno statistično in grafično analizo naših treningov.
Huawei freebuds (preostalih proizvajalcev žal nisem mogel testirati). Športna različica GT 2e prav tako omogoča nalaganje do 500 pesmi v formatu mp3, na klice pa se ni mogoče oglasiti; lahko jih le prekinemo. Ostala so tudi precej nepregledna obvestila, saj pri njih še vedno ne vemo točno, katera aplikacija jih pošilja: ali gre za esemes, viber sporočilo ali kaj drugega. Tukaj je še dovolj prostora za izboljšave.

Dolgoživost baterije je glavni adut Huaweijevih pametnih ur.

Neprekosljiva avtonomija

Za dolgoživost urice poskrbita varčni procesor kirin A1 in Huaweijev operacijski sistem za nosljive naprave lite os. Ta je precej bolj skromen v primerjavi z Googlovim wearom, saj nima niti svoje trgovine z aplikacijami, a na koncu je za večino uporabnikov pomembnejša večja avtonomija kakor množica programčkov, v katere bi bolščali na miniaturnem zaslonu.
Z aplikacijo zdravje, ki jo moramo obvezno naložiti na telefon, da ura sploh deluje, poleg pregledovanja analiz gibanja in poti na zemljevidu na uro nalagamo tudi nove številčnice, ki jih je na voljo vedno več, nastavljamo uro in nanjo prenašamo glasbene datoteke.

Kaj pa kompatibilnost?

Pri tako rekoč vseh pametnih urah – razen pri Applovi, seveda – se na veliko oglašuje kompatibilnost s preostalimi androidnimi telefoni in iphoni od določene verzije operacijskega sistema naprej, pri čemer se dostikrat izkaže, da je sodelovanje ure in telefona nekoliko omejeno, še posebno pri navezi z Applovim iosom. A tokrat sem ameriško prepoved sodelovanja s Huaweijem, ki se sicer kaže s tem, da na Huaweijevih telefonih ni nameščenih Googlovih storitev in aplikacij, doživel na Samsungovem telefonu. Na korejcu me je že takoj na začetku razveselilo obvestilce, da »Huawei Health (zdravje) za pravilno delovanje potrebuje novejšo različico aplikacije Huawei Mobile Services (4.0.0 ali novejšo)« in da »najnovejšo različico lahko dobim v galeriji aplikacij Huawei AppGallery«.

Toda v Googlovi trgovini play vendar ni Huaweijeve trgovine appgallery, pa tudi aplikacija HMS je zastarela (verzija 3.0.3. od lanskega decembra). Kaj pa zdaj? Hjah, treba bo naložiti appgallery v obliki inštalacijske datoteke apk iz drugega vira, posodobiti HMS, vmes podeliti nekaj dovoljenj in spet zagnati aplikacijo zdravje, seznaniti telefon in uro, kar človeku vzame od pet do deset minut. Dobro, jaz se s takšnimi stvarmi ukvarjam poklicno in zasebno, kaj pa vsi tisti uporabniki pametnih telefonov, ki tega ne znajo ali nočejo početi?
image
Huawei health/zdravje je lažje namestiti na iosu (na sliki) kot na androidnih telefonih, ki niso huaweiji.

In Applov ios? Človek bi pomislil, da bi to znala biti misija nemogoče, a je ravno nasprotno. Namestitev aplikacije iz trgovine AppStore, registracija ter seznanitev telefona in ure so tekle kot po maslu. Morda je aplikacija v iosu malce manj našminkana, a delovalo je vse.

100
različnih vadb zna spremljati watch GT 2e.

Skratka, Huawei je ponudil vzdržljivo in vodoodporno uro (z njo lahko tudi plavamo) z množico telovadnih programov za soliden denar, edina škoda pa je, da je (prva) uporaba z drugimi androidnimi telefoni malce zakomplicirana.
Deli s prijatelji