SMUKA

Šarm manjših smučišč

Naj bo poleti ali pozimi, ni veliko gorskih vasic na svetu, kjer je ne samo tako prelestno lepo, ampak tudi tako živahno in veselo, kot je na Svetih Višarjah nad Trbižem.
Fotografija: Po kosilu smuk v dolino! Foto: Peter Lovšin
Odpri galerijo
Po kosilu smuk v dolino! Foto: Peter Lovšin

Svete Višarje so uradno seveda v Furlaniji - Julijski krajini v Italiji, a jih imamo tudi Slovenci za svoje. Tako poleti, ko jih zasedejo številni romarji in ljubitelji pohodništva v gorah, kot pozimi, ko se na zasnežene strmine pod njimi podajo navdušeni smučarji.

V Piancavallu so poskrbeli tudi za tekače in najmlajše smučarje. FOTO: Luciano Gaudenzio
V Piancavallu so poskrbeli tudi za tekače in najmlajše smučarje. FOTO: Luciano Gaudenzio
Za prešerno razpoloženje 1789 metrov nad morjem znajo poskrbeti predvsem v številnih domačih gostilnah, po katerih je kraj zdaj že skorajda tako znan kot po slavni cerkvici Višarske Matere božje in odličnih smučiščih. Med njimi izstopa Rifugio Locanda al Convento Da Jure ali po naše Koča Pri Juretu. Njen sloves je zdaj že takšen, da velja gostišče, ki ga že 20 let uspešno vodi Jure Prešern, za najboljšo slovensko govorečo smučarsko kočo na svetu.

Pri Juretu je vedno veselo. Foto: Peter Lovšin
Pri Juretu je vedno veselo. Foto: Peter Lovšin
Razlog takega uspeha se najprej skriva v kuhinji, kjer se dela vse po domače, tako kot so delale naše none in kjer nabavljajo hrano večinoma iz okoliških kmetij, ki drugače kot ekološko niti ne znajo kmetovati. Na meniju prevladujejo preproste jedi z različnimi paštami na čelu. A pravijo, da je za prvič najboljše poskusiti čim več. Še zlasti ker se tu vedno toči odlično furlansko vino in ker gostitelj Jure, ob tem ko v narodni noši sprejema in pozdravlja goste, večkrat vzame v roke svojo harmoniko in ureže kakšno domačo.

Na Svetih Višarjah je romarska sezona zaradi razmer na gori sicer kratka in traja le od junija do rožnovenske nedelje. Zato pa je v vseh letnih časih čedalje več sodobnih turističnih in športno-rekreativnih romarjev. S postavitvijo gondole in ureditvijo precej zahtevnega smučišča je tukaj pred leti zacvetelo alpsko smučanje. Proge so primerne ne samo za rekreativno, ampak tudi za tekmovalno smučanje, zato ne preseneča, da je bil center Monte Lussari večkrat prizorišče tekmovanj na najvišji ravni.


Zdaj, ko je smučišče povezano s tistim v bližnjem Trbižu, je za ljubitelje zasneženih strmin na voljo 25 kilometrov vedno zelo dobro pripravljenih prog. Standard ponudbe mogoče še ni na povsem enaki ravni kot na najbolj prestižnih italijanskih središčih v Dolomitih, zato pa je tukaj na progah manj gneče, vse je ceneje, pa še kulinarika je res vrhunska.

Poleg smučišča Monte Lussari je v sosednji Furlaniji - Julijski krajini še kar nekaj podobnih manjših smučarskih središč. Denimo smučišče Sella Nevea, povezano tudi z našim Kaninom, pa Zoncolan, Ravascletto, Forni di Sopra in Piancavallo. V zadnjem času vse bolj sodelujejo in skupaj usklajujejo ponudbo. Ob kulisi slikovitih Karnijskih Alp ponujajo precej zanimivih smučarskih prog, celo vrsto odličnih domačih gostilnic s prepoznavno lokalno kuhinjo in nekaj, kar je večina velikih središč že skoraj izgubila – pristen, včasih že kar intimen stik z neokrnjeno naravo.


Zimski potep po Furlaniji - Julijski krajini je torej prava izbira predvsem za tiste, ki tudi na snegu iščejo skrite kotičke. Cestne povezave so dobre, vsako smučišče ima svojo posebno zgodbo, šarma pa nobenemu ne manjka. Predstavljajte si torej izziv. Spiš na enem kraju, vsak dan v tednu pa smučaš na drugi gori. Prava pustolovščina, mar ne.

Preberite še:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije