TURISTIČNA TRIBUNA

S Planine se vidi vse do Triglava

Objavljeno 23. februar 2020 09.07 | Posodobljeno 23. februar 2020 09.07 | Piše: Janez Mihovec

Za prebivalce Vrhnike je Planina to, kar je za Ljubljančane Šmarna gora; na vrhu je stolp, s katerega je čudovit razgled na bližnjo in daljno okolico.

Šestnadstropni razgledni stolp ponuja izjemen razgled. FOTO: Janez Mihovec
Vsako večje mesto ima svoj domači vrh. Tisto, kar za Ljubljančane in Kranjčane pomenita Šmarna in Šmarjetna gora, je za prebivalce Vrhnike Planina (733 metrov). Kot se za redno obiskovani vrh spodobi, nanj pelje vrsta poti. Najbolj izhojeni sta tista z Vrhnike, od koder je do vrha tri ure hoda, in ona s Stare Vrhnike, po kateri potrebujemo dve uri. Povejmo še, da popelje z ravnine Barja na Planino tudi cesta v dolžini sedmih kilometrov.

Če se na vrh povzpnemo z ravnine, s Stare Vrhnike sledimo kažipotom za Ulovko in Zaplano. Kmalu zavijemo na desno strmo v hrib, cesta nas popelje do zaselka Kuren na višini 534 metrov. Ni nam treba ves čas po cesti, saj jo planinska pot večkrat preseka in popelje naravnost v strmino. Zaselek Kuren sestavlja nekaj hiš in slikovita cerkvica svetega Miklavža. Vidi se, da so zaselek prebivalci nekdaj zapuščali in da se šele zdaj vračajo in obnavljajo starodavne domačije. Ni treba dosti truda, da ugotovimo, zakaj se vračajo: je na izjemno razgledni točki in obenem ne preveč oddaljen od krajev v dolini.

Razgledni stolp, visok 22 metrov, ponuja čudovit razgled na daljno in bližnjo okolico.

Od tu je do vrha le še ura hoda. Ves čas nas pot vodi po bukovem gozdu. Večkrat prečkamo cesto proti vrhu, ki je le še makadamska. Vrh Planine je podolgovat greben, na najvišjem delu doseže 733 metrov višine. V celoti je prekrit z gozdom in od obljubljenega razgleda bi imeli zelo malo, če ne bi na najvišji točki stal mogočen šestnadstropni stolp. Na njem je vrezana letnica 2008. Je naslednik prejšnjega 53 let starega stolpa, ki je bil dotrajan. Ko se povzpnemo na vrh, je z njega marsikaj videti. Na kovinskem podstavku so izrisane najpomembnejše točke. Morda je najlepši pogled na Ljubljansko barje, ki je v krajšem delu leta dostikrat prekrito s trdovratno meglo. Z vrha je tako videti kot megleno morje, iz katerega gledajo Krim in Cankarjev vrh na eni strani, pogled na druge strani pa razkrije neizmerne notranjske gozdove. Še lepše je na severu: na naše veliko presenečenje se nad Polhograjskim hribovjem pokaže Triglav, nekoliko desno od njega pa še osrednje Kamniško-Savinjske Alpe. Z razgledne Planine nam ni treba hiteti v vrvež v dolini. Sploh pa neposredno ob stolpu stoji planinski dom, ki ga upravlja Planinsko društvo Vrhnika, prijetno je posedeti za mizami in si prezračiti od vseh težav v dolini utrujeno glavo. Neka duhovita duša je na bližnje drevo obesila kažipot, ki nas usmeri do Triglava, do očaka je le 33 ur hoda. 
image
Vrhnika se prebuja. FOTO: Janez Mihovec

image
Cankarjev vrh v daljavi. FOTO: Janez Mihovec
Deli s prijatelji