ODLOČITEV

Robot ali multipraktik?

Multifunkcijski gospodinjski aparati olajšajo vsakodnevno pripravo živil, toda pred nakupom dobro premislimo, koliko in v kakšne namene jih bomo uporabljali.
Fotografija: Za mesenje testa je boljši robot. FOTO: Guliver/Thinkstock
Odpri galerijo
Za mesenje testa je boljši robot. FOTO: Guliver/Thinkstock

V sodobnih kuhinjah lahko najdemo veliko malih gospodinjskih aparatov, ki olajšajo vsakodnevno pripravo jedi. Res je, da lahko vse narežemo, nasekljamo, olupimo, zgnetemo, vmešamo ali zamesimo tudi na roke in mnogo gospodinj še danes prisega na tak način dela. A hiter dnevni tempo nas sili v poenostavitve in skrajšanje časa, ki ga potrebujemo za delo, zato so taki in drugačni pomočniki nadvse dobrodošli. Zlasti če kuhamo pogosto in za več jedcev.

Preverimo, ali multipraktik lahko seklja tudi trde sestavine, na primer orehe. FOTO: Guliver/Thinkstock
Preverimo, ali multipraktik lahko seklja tudi trde sestavine, na primer orehe. FOTO: Guliver/Thinkstock

Ponudba najrazličnejših aparatov je skorajda neskončna. Za vsako opravilo se najde kakšen, ročni ali električni. Za tiste, ki kuhajo ali pečejo veliko in raznovrstno, je morda najboljša rešitev eden od univerzalnih multifunkcijskih gospodinjskih aparatov.
Poleg multipraktika, ki je naš trg osvojil že pred desetletji, si lahko omislimo tudi kuhinjskega robota. Površen pregled ponudbe na spletnih straneh ne da jasnega odgovora, kaj je multipraktik in kaj robot. Oba namreč omogočata rezanje, sekljanje, ribanje, miksanje, mešanje, gnetenje, stepanje ... Kaj ju torej loči?

Eden za testo, drugi za zelenjavo

»Povedano zelo enostavno, multipraktik je namenjen predvsem rezanju in sekljanju, robotove glavne funkcije pa so gnetenje, mešanje in stepanje. Čeprav imata oba večino naštetih funkcij, priporočamo, da med aparati izberete glede na to, za kaj pretežno jih boste uporabljali. Če pogosto pečete kruh in pecivo, bo za mesenje in gnetenje bolj pripraven robot, za sekljanje zelenjave in sadja pa priporočamo multipraktik,« nam je pojasnila gospa Breda iz spletne prodajalne Aliansa.

Tudi z multipraktikom lahko zamesimo testo, vendar ni tako zmogljiv kot robot. Poleg zmogljivosti je ključna moč aparata. Po besedah gospe Brede bo robot z močjo 550 W težko zamesil kompakten, bolj trd kruh, za mesenje takega testa je priporočljiv aparat z močjo vsaj 800 W. Podobno velja preveriti glede multipraktika, na primer: koliko stopenj hitrosti omogoča pri posamezni funkciji, ali lahko seklja tudi trde sestavine, denimo led ali orehe in podobno. Pomembna je tudi prostornina posode, praviloma je pri robotu večja.

Za mesenje testa je boljši robot. FOTO: Guliver/Thinkstock
Za mesenje testa je boljši robot. FOTO: Guliver/Thinkstock

Zapišimo še, da ti aparati niso med najcenejšimi, ponudba se začne pri okoli 100 evrih, več funkcij in višja kakovost pa ceno seveda višata. Zato je treba pred nakupom res dobro pretehtati, kateri nam bo prišel bolj prav. Prav tako premislimo, ali imamo na pultu dovolj prostora ali bomo morali aparat stalno pospravljati v omaro. 

Izbrano za vas

Komentarji:

Izbrano za vas