FOTOAPARAT

Retro šarmantnež

Nikon Z fc je poklon klasičnemu modelu FM2, a v sebi skriva najsodobnejšo digitalno tehnologijo.
Fotografija: Odličen premični zaslonček
Odpri galerijo
Odličen premični zaslonček

Nikon je eno od velikih imen fotografije. In vsake toliko časa na trg vrže kak telefon, s katerim se spominja določenih legendarnih modelov, kot je, denimo, polprofesionalni model FM2, ki je leta 1982 navduševal fotografe z dotlej nevideno hitrostjo zaklopa 1/4000 s. Novi nikon Z fc je morda videti kot klasični fotoaparat z začetka osemdesetih, a v notranjosti se skriva najsodobnejša tehnologija.
 

Klasični videz


Nikon Z fc odkrito igra na strune nostalgije, saj je s svojo obliko in barvami videti kot fotoaparati iz naše (moje) mladosti, ko so bila ohišja še srebrne barve in oblečena v (umetno) usnje.

Podmladek se je takoj navdušil.
Podmladek se je takoj navdušil.
Na sprednji strani se bohoti napis Nikon v črkah izpred nekaj desetletij, na zadnji strani je veliko iskalo, nekaj gumbov in odličen zaslonček, zgornja stran fotoaparata pa je pravi raj za ljubitelje fotografije, saj ponuja vrtljive gumbe za vse tipične fotografske nastavitve: hitrost zaklopa, korekcija osvetlitve, občutljivost za svetlobo; še zaslonček z vrednostjo odprtosti zaslonke, ki jo nastavljamo s prednjim kolescem, je tukaj. Vse je čudovito srebrno in resnično simpatično, predvsem pa vedno na dosegu roke, ne pa skrito nekje v digitalnih menijih.
 

Fotografski zbiri


Na test sem prejel komplet ohišja z objektivoma nikkor Z DX 16–50 mm f/3.5–6.3 VR silver edition in Z DX 50–250 mm f/4.5–6.3 VR, ki se mi je zdel najbolj splošno uporaben in raznolik. Nastavitve kamere so sila obširne, a povprečen uporabnik bo za začetek nastavil le ločljivost in format fotografije, s preostalim pa se bo igral pozneje. Po formatiranju spominske kartice je bil fotoaparat pripravljen za akcijo.

Popoln nadzor prek vrtljivih gumbov
Popoln nadzor prek vrtljivih gumbov
Uporabnik ima na voljo pet načinov fotografiranja: A, P, S, A in M. Prvi je popolnoma samodejen, pri drugem izberemo ustrezen program, potem pa se začno tisti resni načini. Pri S določimo hitrost zaklepa, pri A izberemo odprtost zaslonke, pri M pa je vse v naših rokah, čeprav nam tudi v ročnem načinu aparat pomaga izbrati prave vrednosti.
 

Odlične fotografije


Najvišja ločljivost fotografij je 5568 x 3172 oziroma 20,9 MP, občutljivost pa nastavljamo od 100 do 51.200 ISO (da se jo dvigniti tudi na 204.800). To se v časih, ko imajo pametni telefoni tudi 108-megapikselske kamere, morda ne sliši veliko, a v resnici je, saj je fotografski senzor v »pravem« fotoaparatu neprimerno večji od tistega v telefonu. To se vidi pri vsesplošni kakovosti fotografije, še posebno pa pri digitalnem povečevanju slike, kjer so telefonske fotke zelo hitro razmazane, pri Z fc pa lahko sliko na računalniku konkretno povečamo in še se bo dalo razbrati stvari z nje.

Fotografije, narejene z nikonom Z fc, so preprosto odlične: ostre, barvite, kontrastne in tako rekoč brez šuma.Pri klasičnem fotoaparatu šele vidiš, kako lahko s spreminjanjem odprtosti zaslonke ustvariš tisti bokeh učinek oziroma zamegljuješ in odmegljuješ ozadje za portretirano osebo ali predmetom v ospredju. Že avtomatika dela odlične fotografije, če pa si vzamemo malo več časa, se pravo fotografiranje šele dobro začne. In kar je najlepše pri digitalni fotografiji: rezultat je takoj viden in takoj lahko popravljamo svoje nastavitve. Z fc lahko kontinuirano zajame po 11 fotografij na sekundo. Kot pravijo pri Nikonu, Z fc kot prvi model iz serije Z doslej omogoča korekcijo osvetlitve v popolnoma avtomatskem načinu snemanja.
 

Slika, kot se šika


Tudi video je odličen, čeprav je Z fc prvenstveno fotoaparat in ne videokamera. Najvišja ločljivost je 4K UHD s 30 sličicami na sekundo, v polni ločljivosti 1080p pa lahko gremo vse do 120 fps. Na voljo je tudi nekaj superpočasnih načinov snemanja. Čeprav sam fotoaparat nima optične stabilizacije slike, pa sta jo imela objektiva, ki to nalogo opravita odlično. Samodejno ostrenje se tudi pri videu obnese odlično in zna slediti premikajočemu se objektu, brez težav pa deluje tudi samodejno prepoznavanje oči tako na človeku kot na živali.Vgrajeni stereomikrofon je čisto soliden, a za resnejše snemanje oziroma vloganje si je pametno omisliti zunanji mikrofon, saj je vgrajeni zelo občutljiv za veter.
 

Kompaktno, a zmogljivo


Baterija naj bi zdržala za 300 fotografij. Lahko jo polnimo s priloženim stenskim napajalnikom ali pa prek kabla usb c. Seveda ne manjkata niti bluetooth in wifi povezava, prek katerih lahko prenašamo slike na telefon oziroma upravljamo kamero. Poleg vhoda za mikrofon je še izhod hdmi za priklop na monitor ali televizijo. Odličen je tudi premični 3-palčni zaslonček, da o elektronskem iskalu ne izgubljam besed. Zaslonček lahko obrnemo za 180 stopinj in brez težav delamo selfieje.Skratka, nikon Z fc je krasna brezzrcalna kamera za tiste, ki se želijo poglobiti v svet fotografije, hkrati pa nočejo imeti velikega fotoaparata. In če nadgradim misel z začetka: Z fc ni namenjen le nostalgikom, ampak s svojim videzom in zmogljivostmi takoj navduši tudi mlajšo generacijo.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije