Retro ima svoje kupce, računajo na kar 30-odstotni dvig prodaje

Britanski Morgan želi z novim roadsterjem plus four povečati prodajo.
Fotografija: Morgan plus four ima novi BMW-jev štirivaljni motor. FOTOgrafiji: Morgan
Odpri galerijo
Morgan plus four ima novi BMW-jev štirivaljni motor. FOTOgrafiji: Morgan

Britanski proizvajalec retro športnih avtomobilov Morgan letos računa na kar 30-odstotni dvig prodaje. Za to naj bi poskrbel njegov novi vstopni model morgan plus four. Dvosedežni roadster bi se moral pojaviti na ženevskem avtosalonu, a so ga po odpovedi prireditve pripeljali nazaj na Otok in ga predstavili v domačem Malvernu.
Skoraj tretjino prodajo na domačem trgu.
Skoraj tretjino prodajo na domačem trgu.

Plus four temelji na novi aluminijasti platformi, ki je zamenjala jekleno šasijo, ki je bila osnova številnih morganov vse od leta 1936. Odhajajoči roadster plus 4 se tako poslavlja po sedmih desetletjih.
 

Starinsko in sodobno


Plus four bo namesto Fordovega dvolitrskega štirivaljnika uporabljal BMW-jev motor z 255 konjskimi močmi, ki bo avto starinskega videza do stotice ponesel v manj kot petih sekundah, malo več pa bo potreboval do končne hitrosti 240 km/h. Izvršni direktor Morgana Steve Morris računa, da bodo leta 2020 prodali več kot 900 modelov plus four; lani so prodali 697 primerkov podobno imenovanega predhodnika. Morris je prepričan, da kar 43-odstotni dvig osnovne cene na 62.995 funtov (72.430 evrov) na domačem trgu ne bo odvrnil kupcev. »Prehod na aluminijasto platformo pomeni, da je avto veliko bolj uglajen. V kabini je več prostora, motor je BMW-jev, prvič pa ponujamo tudi samodejni menjalnik, in to so vse razlogi za nakup.«

S sodobnim motorjem so znižali tudi količino izpustov ogljikovega dioksida v ozračje, in sicer s 1185 na 159 gramov na prevoženi kilometer. Tudi to naj bi avto naredilo bolj privlačnega na tistih evropskih trgih, kjer je treba za avtomobile z višjimi izpusti CO2 plačati višji davek, je prepričan Steve Morris.

Približno 30 odstotkov morganov se proda v Britaniji, 60 odstotkov v celinski Evropi, preostalo pa po svetu. Pri Morganu se osredotočajo na ameriški trg, ki naj bi v prihodnosti zavzemal petino prodaje. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije