RAJ DOMA

Raje ga očistimo ročno

Tudi dele cvrtnika na vroč zrak, ki jih je dovoljeno prati v pomivalnem stroju, bomo bolje očistili sami.
Fotografija: Ko se ohladi, posodo odstranimo. FOTO: Marcio Binow Da Silva/getty Images
Odpri galerijo
Ko se ohladi, posodo odstranimo. FOTO: Marcio Binow Da Silva/getty Images

Cvrtniki na vroč zrak so vedno bolj priljubljeni. Kako tudi ne, saj je priprava hrane z manj maščobe veliko bolj zdrava, poleg tega lahko v njih ne le cvremo, ampak tudi pečemo vse vrste hrane. Pa jih znamo tudi ustrezno čistiti? Večino cvrtnikov oziroma njihovih posod lahko operemo v pomivalnem stroju, ni pa to najboljši način.

Res da pomivalni stroj naprave ne bo poškodoval, če seveda vanj ne vtikamo glavnega dela, ki vsebuje občutljive elektronske in električne komponente, ki bi se ob stiku z vodo pokvarile, a bomo predvsem glavno košaro ročno očistili bolj temeljito, saj bomo tako dosegli vse razpoke in odprtine. To je pomembno zato, da se v njih ne bo nabirala nesnaga, ki jo bo s časom vedno težje odstraniti, nazadnje pa bo naprava postala neuporabna.

Ne pozabimo na ostanke v špranjah in luknjicah. FOTO: Vudhikul Ocharoen/getty Images
Ne pozabimo na ostanke v špranjah in luknjicah. FOTO: Vudhikul Ocharoen/getty Images

Za čiščenje

Da je treba cvrtnik očistiti po vsaki uporabi, najbrž ni treba posebej poudarjati, najbolj varno pa to storimo tako, da ga najprej odklopimo iz vira energije ter počakamo, da se ohladi. Nato odstranimo glavno posodo in podstavek ali košaro, kar koli smo pač uporabljali za pripravo hrane, ter oba splaknemo pod hladno vodo. Pomivalno korito zamašimo in vanj natočimo toplo vodo, dodamo malce detergenta za ročno pomivanje posode in v mešanico za pol ure namočimo podstavek ali košaro. Tako bo morebitne zasušene ostanke hrane lažje odstraniti in ne bo treba močno drgniti, kar sicer ni priporočljivo.

Očistimo tudi zunanjost naprave. FOTO: Apicha Thumvisead/getty Images
Očistimo tudi zunanjost naprave. FOTO: Apicha Thumvisead/getty Images

Z mokro gobico nato nežno zdrgnemo in speremo pod čisto vodo, posodo pa z vlažno krpo obrišemo tako znotraj kot zunaj. Ne pozabimo očistiti gumbov, še posebno če niso na dotik. Če se bodo mednje zataknile drobtine ali drugi delci, ki jih bomo z umazanimi rokami zanesli nanje, sčasoma namreč ne bodo več delali, kot bi morali.

Če v odprtini okrog gumba opazimo kakšen košček, ki ga ne moremo odstraniti s krpo, si lahko pomagamo z zobotrebcem, a tudi v tem primeru je bistveno, da to počnemo nežno. Zunanjost posode nato obrišemo s suho krpo, osušimo pa tudi pladenj oziroma košaro. Za čiščenje cvrtnika uporabljamo izključno nežen detergent za pranje posode, nikoli agresivnih ali abrazivnih sredstev ali sode bikarbone, ki je sicer povsem naravno čistilo, saj lahko z njimi posamezne dele poškodujemo, soda in razni praški pa se lahko tudi zataknejo v špranjice, od koder jih ne bomo mogli odstraniti, in v skrajnem primeru se lahko zgodi, da naprava ne bo več pravilno delovala.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije