PUSTNI MARATON

Pustno razpoložena vsa Slovenija

Po prvih pustnih dogodkih minuli konec tedna se začenja pravi maraton maškar, našemljencev in drugih pustnih likov, ki bodo pustovali vse tja do pepelnične srede.
Fotografija: Pust mora biti primerno masten. Fotografije: Primož Hieng
Odpri galerijo
Pust mora biti primerno masten. Fotografije: Primož Hieng

Na Ptuju so pustni dogodki 58. kurentovanja v polnem teku, jutri, na praznični četrtek, se bodo z značilnim žaganjem babe točno ob 16. uri začele pustne prireditve v Cerknici. Ob 17. uri bodo v galeriji Krpan odprli še spominsko razstavo, s katero se bodo spomnili enega prvih likovnih ustvarjalcev pusta na Cerkniškem, slikarja Maksimilijana Rota.

V Kopru jubilejna, 10. istrska pustna povorka

Pustna sobota bo nadvse pestra prav na vseh koncih Slovenije. Začnimo na skrajnem severozahodu Slovenije, kjer se bodo v Drežnici zbrali ta grdi in ta lepi ter drugi pustni liki, ki se bodo že ob pol osmih v sprevodu najprej podali po vasi in se na koncu po tradiciji še skupinsko fotografirali. Potem bodo ta lepi odšli na obhod po hišah, ta grdi pa se bodo z nogavicami s pepelom podili za otroki in seveda tudi neposlušnimi odraslimi. Vse skupaj bodo ponovili še popoldne, tam po 13. uri. Na Vrsnem nad Kobaridom se bodo domači pustarji na pot po vasi odpravili v soboto po 15. uri, pustovanje pa bo v nedeljo popoldne sredi vasi. Tudi v Kobaridu zadnja leta oživljajo tradicijo, kjer so v ospredju na novo izdelane maske sourenki.

V sobotnem dopoldnevu lahko od 9. ure občudujete, kako se v maškare napravijo v Grgarskih Ravnah nad Solkanom, kjer bodo zimo odganjali ves dan. Veselo bo tudi v Brkinih, kjer ob 10. uri pripravljajo pohod pregarskih šjem po vasi, na svojo pot po Hrušici in okolici se bodo podali tudi domači škoromati. V soboto, 10. februarja, bo dogajanje v Kopru zaznamovala jubilejna, 10. istrska pustna povorka.

Pustno obarvana tudi prestolnica

Pestro dogajanje napovedujejo tudi na severovzhodu Slovenije. Že po tradiciji bo najprej fašenk v Cirkulanah ob 10. uri, tri ure pozneje pa bo fašensko veselo še v Markovcih pri Ptuju. Ob poti povorke domačini postavijo mize s hrano in pijačo za vse, vas pa je praznično okrašena s papirnatimi rožami, lampijoni in podobnimi okraski.

Tudi Ljubljana z okolico bo to soboto pustno obarvana. V prestolnici se bo ob 11. uri začel Zmajev karneval, ob 14. uri pa bo na Igu pri Ljubljani Podkrimski pustni karneval. Pustno tradicijo zadnja leta oživljajo tudi v Litiji, kjer se bo veliki pustni karneval začel ob 15. uri. Omenimo še Šoštanjski karneval z začetkom ob 15. uri.

Pustno nedeljo bodo odprli člani domačega kulturno-turističnega društva v Vrbici, kjer se bo sprevod po trgu in vasi začel približno ob 10. uri, na koncu bo tradicionalno skupinsko fotografiranje. Če boste enkratne vrbiške šeme zamudili ali nemara celo prespali, jih boste lahko po 14. uri občudovali v pustni povorki Pust je pršu v Ilirski Bistrici. Maškare, kurenti in drugi liki bodo razveseljevali obiskovalce Ptuja, začetek bo ob 13. uri. Tudi sicer bo v nedeljo še nekaj povork in karnevalov. Točno okoli 12.32 se bo v Cerknici začela butalska veselica z najbolj znanimi cerkniškimi maskami, vključno z enajstimi novimi Butalci. Na Viru pri Domžalah ima njihov karneval že dolgoletno tradicijo, začel pa se bo ob 14. uri in 28 sekund. Veselo in pustno obarvano bo v Šenčurju, kamor vas vabijo domači godlarji. Ob dveh popoldne se bo začela cerkljanska laufarija, ob isti uri pa bo še začetek pustovanja v vasi Morsko pri Kanalu ob Soči.

Do pustnega torka je še daleč, veselo pa bo v Zagorici in Ponikvah v Dobrepoljski dolini, Cerknem, Mozirju in na Velikem Obrežu. Kamniški otroci se bodo ob 16.30 pokazali na Kamniškem karnevalu, na Viru pri Domžalah pa bo Pust za letos žalostno končal svojo pot. V Cerknici se bodo od Pusta poslovili v sredo, 14. februarja, v popoldanskih urah.

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije