Psu razkužimo šape

Virus je izziv tudi za hišne ljubljence; veterinarske ambulante delujejo okrnjeno, zato se morajo lastniki domačih živali zdaj vesti še odgovorneje.
Fotografija: S kužkom se lahko zabavamo tudi doma, ne le na sprehodu. FOTOGRAFIJE: GULIVER/GETTY IMAGES
Odpri galerijo
S kužkom se lahko zabavamo tudi doma, ne le na sprehodu. FOTOGRAFIJE: GULIVER/GETTY IMAGES

Ukrepi glede zajezitve širjenja novega koronavirusa so posegli tudi v življenje hišnih ljubljencev, zato morajo njihovi lastniki te dni upoštevati še kakšno pravilo več. Veterinarske ambulante namreč sprejemajo samo nujne primere, do nadaljnjega je Veterinarska zbornica Slovenije prekinila tudi izvajanje nekaterih preventivnih ukrepov, kot sta vzorčenje in cepljenje.
Sprehodi naj bodo krajši in pod budnim nadzorom.
Sprehodi naj bodo krajši in pod budnim nadzorom.

»Naša klinika sprejema samo tiste paciente, katerih stanje bi se brez veterinarske oskrbe v naslednjih 24 urah bistveno poslabšalo, in paciente, pri katerih bi odložitev veterinarske oskrbe na čas po epidemiji povzročilo nepopravljive posledice na njihovem zdravju oziroma bolečino,« pojasnjujeta doc. dr. Darja Pavlin in prof. dr. Nataša Tozon v imenu strokovne ekipe KoronaVet Veterinarske fakultete Ljubljana. Telefonska najava je nujna, tako tudi upoštevanje varnostnih predpisov ob morebitnem obisku ambulante.


»Opravljamo, denimo, kemoterapije, onkološke kirurške posege, zlome, aplikacije nujnih parenteralnih zdravil. Paciente sprejemamo po stopnji nujnosti, manj nujne zavrnemo in prenaročimo oziroma ustrezno svetujemo. Veliko vprašanj prejmemo po elektronski pošti, tudi na spletni strani objavljamo koristne vsebine.« Živimo v času velike negotovosti, zato zaskrbljenost za dobro naših živalskih prijateljev ne preseneča, pojasnjuje dr. Zlata Čop, dr. vet. med., z Veterinarske klinike Lesce: »Klicev je veliko, kaj je nujen primer, potreben takojšnje veterinarske pomoči, pa je težko reči. Vedno, kadar je ogroženo življenje, če žival trpi, je izrazito apatična, neodzivna, če ima hujšo travmo, kot pri bližnjih srečanjih z avtomobilom, hujšem pasjem pretepu, padcu, če močno krvavi, če ima hujše prebavne motnje z drisko, bruhanjem in je to povezano z izrazito slabim počutjem, če je žival v dihalni stiski, če ne more urinirati in to zaman poskuša, ima zasuk želodca, če psička ne more kotiti ... Lastnik naj vedno pokliče svojega veterinarja, če ni dosegljiv, pa na dežurno številko, kjer bodo presodili, ali gre za nujno zadevo ali se lahko počaka. V nenujnih zadevah se da pogosto pomagati že z nasvetom.«
 

Psi potrebujejo dodaten nadzor


V svežnju novih ukrepov so pristojni prestavili tudi cepljenje: kot pojasnjujejo, pri psih, ki so bili redno cepljeni proti steklini, ukrep ne pomeni nikakršne bojazni. Začetno cepijo le mladiče, pri katerih je nujno zagotoviti osnovno zaščito. »Imetniki psov, ki v času trajanja epidemije niso cepili psa, pa morajo zagotoviti, da bo pes cepljen najpozneje v roku enega meseca po datumu razglasitve konca epidemije,« pristavlja dr. Čopova.


Mačke, hrčki, kunci, zlate ribice in številni drugi živalski prijatelji sprememb tako rekoč ne čutijo, najbolj so na udaru psi. Na ljubljanski veterinarski fakulteti lastnikom polagajo na srce, da pri stikih z drugimi živalmi velja dodatna previdnost, saj so veterinarske storitve zdaj zelo omejene, zato so posegi zaradi dogodkov, ki bi se jim dalo izogniti, skrajno obremenjujoči. »Tudi sicer naj bodo sprehodi krajši in vedno pod nadzorom, pes mora biti nujno na povodcu, poskušajte se izogibati drugim sprehajalcem,« pojasnjujeta sogovornici iz ekipe KoronaVet in svetujeta, naj skrbniki psom pred vstopom v stanovanje šape umijejo z detergentom, ki ga uporabljajo tudi za svoje roke, in razkužijo s sredstvom, ki vsebuje alkohol ali druge ustrezne pripravke. Pri umivanju psa naj uporabljajo rokavice in si po postopku temeljito umijejo roke, če pa se na sprehodu niso mogli izogniti drugim sprehajalcem, naj obrišejo tudi dlako psa z razkužilom s papirnato brisačo. Številni psi so zdaj v obdobju gonitve, zato je nadzor nad živaljo še toliko pomembnejši, verjetno pa so še najbolj zaskrbljeni lastniki brejih psic in mačk zaradi morebitnih zapletov pri kotitvi. Lastniki naj takrat bodočo živalsko mater po predhodni najavi pripeljejo v dežurno ambulanto, kjer lahko opravijo ustrezen pregled in po potrebi tudi carski rez.
Prišla je pomlad, z njo pa še ena nadloga, klopi.


A kot opozarjajo na ljubljanski veterinarski fakulteti, je bila letošnja zima mila in zato je bila zaščita pravzaprav potrebna vso zimo, na voljo pa so ovratnice, ampulice ali tabletke, ki jih je mogoče naročiti tudi po spletu. Psa po vsakem sprehodu temeljito pregledamo in morebitne klope takoj odstranimo. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije