Psi so še vedno neznanka

Naši štirinožci zmorejo več, kot jim pripisujemo; izolacijo izkoristimo za izboljšanje sporazumevanja s psi.
Fotografija: V zadnjih dvajsetih letih je pasjemu vedenju namenjenih vedno več znanstvenih proučevanj. Psi zmorejo več, kot misli večina ljudi. Fotografiji: Guliver/Getty Images
Odpri galerijo
V zadnjih dvajsetih letih je pasjemu vedenju namenjenih vedno več znanstvenih proučevanj. Psi zmorejo več, kot misli večina ljudi. Fotografiji: Guliver/Getty Images

Včasih, celo še nedolgo tega, je veljalo, da lahko psi delujejo samo na ravni klasičnega in operantnega (instrumentalnega) pogojevanja ter da ne zmorejo kompleksnejšega razmišljanja ali načrtovanja, ne glede na to, da je bilo včasih videti drugače. V zadnjih dvajsetih letih pa so postali psi kot živalska vrsta, še zlasti pa njihovo vedenje in kognitivne sposobnosti, vse pogosteje predmet resnega znanstvenega proučevanja. Nova dognanja razkrivajo, da je udomačenje pse preoblikovalo precej drugače kot druge domače živali.
 

Skrbniki jih razumemo


Pasje doživljanje sveta je očitno bogatejše, kot smo nekoč verjeli, čeprav smo mnogi skrbniki to vedeli že ves čas. Prepričana sem, da smo si vsi, ki imamo opravka s psi, nabrali precej izkušenj, ki pričajo o tem, kako znajo psi razmišljati in nam učinkovito in razumljivo posredovati svoje želje.
Med izolacijo čas sebi in psu krajšamo z igro in telovadbo.
Med izolacijo čas sebi in psu krajšamo z igro in telovadbo.

Spominjam se veliko takih dogodkov, eden mi je ostal še posebno v spominu. Še danes mi ni jasno, zakaj je izmed vseh čakajočih pred prehodom za pešce tisti prikupni kuža izbral prav mene, a rada bi verjela, da ne čisto slučajno ali pa samo zaradi vonja po mojem Pegamu.
 

Skupaj čez cesto


Imela sem opravek na bežigrajski občini. Na poti tja sem se zamišljena ustavila pred semaforjem za pešce na Linhartovi cesti in skupaj z drugimi čakala na zeleno luč. Nenadoma sem v dlani leve roke, ki sem jo imela spuščeno ob telesu, začutila vlažen smrček. Po tihem se je ob meni ustavil srednje velik rjav kuža, očitno sam, brez lastnika, in me podrezal v dlan. Ko sem se obrnila proti njemu, me je pogledal v oči in začel prijazno mahati z repom. Nasmehnila sem se mu in najbrž je tako razumel, da mi njegova bližina ni neprijetna, saj se je še rahlo stisnil obme.


Medtem ko je opazoval promet na cesti, je lovil moj pogled in mi ves čas tiščal smrček v dlan, kot bi hotel reči: »Veš kaj, s teboj bom počakal, da se avti ustavijo, potem bova šla pa skupaj čez cesto.« Zelo jasno sem razumela, kaj mi hoče povedati. Ko se je prižgala zelena luč, je do sredine ceste hodil ob meni, potem pa me je v slovo še enkrat pogledal in odločno stekel naprej po svojih, gotovo zanj pomembnih opravkih.
 

Popestrimo izolacijo


Strokovnjaki pravijo, da je ob običajnih higienskih ukrepih malo verjetno, da bi se s koronavirusom okužili prek psov, res pa bomo morali zanje nekaj časa skrbeti malo drugače kot doslej. Manj bo sprehodov, a energijo naših ljubljenčkov bomo lahko krotili tudi s ponavljanjem ali učenjem trikcev, iger in z različnimi miselnimi orehi. Veliko idej lahko najdemo na spletu. Psi bodo zaradi naše dodatne pozornosti brez dvoma uživali, nas pa bodo marsikdaj presenetili in zagotovo še bolj navdušili.


Z zabavnimi skupnimi aktivnostmi bomo izboljšali sporazumevanje s psi in se z njimi še tesneje povezali, vse to pa se nam bo močno obrestovalo, ko bomo lahko spet vsi skupaj zaživeli bolj ali manj po starem.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije