Psi in mačke varni pred koronavirusom

Ni dokazov, da se lahko mačke ali psi okužijo z novim koronavirusom, mirijo pri Svetovni zdravstveni organizaciji.
Fotografija: Če prebolevamo akutno okužbo dihal, se izogibamo hišnim ljubljencem. FOTO: Guliver/Getty Images
Odpri galerijo
Če prebolevamo akutno okužbo dihal, se izogibamo hišnim ljubljencem. FOTO: Guliver/Getty Images

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje poudarjajo, da ni dokazov, da so hišni ljubljenčki ali druge domače živali izvor okužbe za ljudi, kar so potrdili tudi v ameriškem Centru za nadzor bolezni. Kot domnevajo znanstveniki, se je novi koronavirus z netopirja prenesel na luskavce in z njih na ljudi, genetsko pa je bližji virusu sars kot mers. Družina do zdaj znanih koronavirusov se deli na alfa in beta koronaviruse, ki običajno okužijo sesalce, medtem ko gama in delta okužijo ptice in ribe, poroča STA.

Nekateri znani koronavirusi lahko povzročajo zelo različne bolezni tudi pri hišnih ljubljenčkih, na primer psih in mačkah, običajno gre za prehodne driske pri psih, brez zapletov in drugih težav, pri mačkah pa se pri od petih do desetih odstotkih pojavi infekcijsko vnetje potrebušnice. V ZDA je na voljo cepivo za pse, ki varuje pred okužbo s koronavirusi, in sicer pred okužbami črevesja, a v Evropi ni registrirano, treba pa je poudariti, da ne varuje pred novim koronavirusom, ki je pred tedni izbruhnil na Kitajskem.


Znane so okužbe z drugimi znanimi koronavirusi, zato naj se oseba, ki preboleva akutno okužbo dihal, izogiba stikom z domačimi živalmi; če pa hišni ljubljenec zboli in je bil v stiku z osebo, okuženo z novim koronavirusom, je potreben pregled pri veterinarju – a je pred obiskom ambulante nujen posvet po telefonu! 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije