DOŽIVETJE

Pripravljeni na piknik?

Objavljeno 11. avgust 2019 07.12 | Posodobljeno 11. avgust 2019 07.12 | Piše: Mateja Florjančič

Res je, da brez dobre hrane in osvežilnih pijač ne gre, a te za prijetno doživetje ne bodo dovolj; ne pozabite na vlažne robčke, smeti odnesite s sabo.

Velika odeja je na pikniku nepogrešljiva.
Poletje je čas piknikov. Ti so veliko več kot okušanje hrane v zavetju narave, so tudi oblika druženja in zabave. Da bi bil piknik res takšen, kot ste si zamislili, v košaro poleg hrane in pijače položite še nekaj malenkosti. Pa poglejmo.

Vseeno je, kje imate piknik. Na bregu jezera, obali morja ali na gozdni jasi, poskrbite, da vas ne bodo preveč pobožali sončni žarki. Ob rahli sapici je zlahka pozabiti, da jim je koža izpostavljena domala ves dan, zato jo zavarujte s primernim zaščitnim faktorjem.

Z vlažnimi robčki je preprosto očistiti roke, obrisati pripomočke, ki jih uporabljate pri pripravi hrane, ali madež, ki pristane na majici. Zlasti so dobrodošli, če pri roki nimate tekoče vode.

Repelent je prav tako obvezna oprema za prijetno bivanje v naravi. Z njim boste varni pred komarji, klopi in drugim mrčesom, ki lahko pokvari zabavno druženje. Na pikniku se žal lahko zgodijo takšne in drugačne nesreče, posledice katerih so opekline, udarnine ali ureznine. Zato je komplet s prvo pomočjo nepogrešljiv. Poskrbite, da bo v njem tudi kakšna protibolečinska tableta. Za vsak primer.

Oster nož in prva pomoč

Odeja je še en nepogrešljiv predmet v piknik košari. Kajti na njej je udobneje poležavati kot na golih tleh. Priskrbite si veliko, da bo dovolj prostora za vse. Ali pa jih spakirajte več.

image
GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO Z družabnimi igrami vsem zagotovite dodatno zabavo. FOTOGRAFIJE: Guliver/Getty Images
Dober nož vedno pride prav, zlasti na pikniku. Z njim boste zlahka narezali kruh in sadje, pomaga pri odpiranju steklenic (če pozabite odpirač), z njim boste na kruh brez težav namazali namaz ali z odeje odstranili ostanke hrane.

Namesto da bi s seboj na piknik vzeli veliko embalažo kečapa, majoneze, ajvarja in gorčice, si omislite manjša pakiranja teh dodatkov, v katerih je omake dovolj za eno serviranje.

S priborom ne gre pretiravati, a osvežilne solate je težko postreči brez zajemalke. Zato jo vzemite s seboj. Prav tako nekaj dodatnih žlic.

image
GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO Poskrbite, da zabave v naravi ne bodo pokvarili komarji in klopi.
Kuhinjske krpe so še en uporaben pripomoček. Četudi imate v košari papirnate prtičke in brisače, vzemite eno ali dve. Z njima boste lahko pokrili hrano in jo zavarovali pred mrčesom, odprli tesno zaprto embalažo, vanjo zavili oster nož in obrisali ostanke hrane z majice ali odeje.

Za zabavo vseh poskrbite z družabnimi igrami, loparji za badminton, žogo, frizbijem, igralnimi kartami, lahko s kakšno knjigo. Samo nikar se preveč ne zatopite vanjo, konec koncev je namen piknika druženje. In nikar za seboj ne puščajte smeti. Preden se odpravite domov, jih poberite v vrečko za odpadke, jih odnesite s seboj ter naravo pustite takšno, kakršna je bila pred vašim prihodom. 
Deli s prijatelji