Prihaja mesec čiščenja

Spomladansko pospravljanje ima dolgo zgodovino; marec je vremensko najbolj primeren čas za temeljito prevetritev doma.
Fotografija: Prah pobrišemo s knjig in drugih kotičkov, ki jih običajno zanemarjamo. FOTOGRAFIJE: Guliver/Getty Images
Odpri galerijo
Prah pobrišemo s knjig in drugih kotičkov, ki jih običajno zanemarjamo. FOTOGRAFIJE: Guliver/Getty Images

Bliža se pomlad in z njo spomladansko čiščenje. Slednje je še posebno značilno za območja z mrzlimi zimami, a vsakoletnega temeljitega čiščenja domov se lotevajo ljudje po skorajda vsem svetu, tisti, ki ne spomladi, pa ob koncu koledarskega leta. Spomladansko čiščenje naj bi sicer izhajalo iz Irana, menijo nekateri zgodovinarji. Tam je namreč običaj, da ob novem letu temeljito očistijo hišo in vse v njej, perzijsko novo leto pa sovpada s prvim pomladim dnevom.

Temeljito prezračimo.
Temeljito prezračimo.
Spet drugi so prepričani, da so obsežno čiščenje, ki ga danes poznamo kot spomladansko, začeli Judje, ki pred paznikom, imenovanim pasha, temeljito očistijo domove, slavijo ga konec marca ali v začetku aprila. V Katoliški cerkvi je denimo običaj, da se dan pred velikim petkom zlošči oltar ter vse, kar je povezano z njim.

A spomladansko čiščenje ni povezano le z vero in verskimi prazniki. V Združenih državah Amerike je bil v 19. stoletju, pred izumom sesalnika, marec najboljši mesec v letu za odstranjevanje prahu iz hiše. Takrat je bilo namreč že dovolj toplo, da se je lahko na stežaj odprlo vsa okna, hkrati pa okoli še niso letali nadležni žužki, ki bi lahko zašli vanjo. Običaj se je večinoma ohranil vse do danes, predvsem ker je pomlad še vedno najbolj prijeten čas za obsežno čiščenje; ni tako hladno kot pozimi niti vroče kot poleti in običajno je manj padavin kot jeseni, s tem pa manj možnosti, da bi kdo v pravkar zloščeno hišo prinesel obilico blata.


Za spomladansko čiščenje si je dobro vzeti več dni, če se ga nameravamo lotiti, kot se spodobi. Preden poprimemo za metle in krpe, je dobro narediti seznam, kaj vse je treba postoriti. Poleg očitnih, denimo pomij tla, prezrači posteljnino, pomij okna in podobno, je namreč dobro dodati še pranje zaves, čiščenje stropnih luči, odtajanje zamrzovalnikov, pranje blazin in odej, sesanje žimnic in kavčev, loščenje kljuk in stikal, brisanje prahu s knjig …

Ko urejamo omaro z oblačili, zimska pospravimo globlje ter v prvo vrsto razporedimo spomladanska in poletna, enako storimo s čevlji. Reči, ki jih že nekaj let nismo obleki ali obuli, podarimo. Enako storimo z otroškimi igračami, knjigami, stare revije zavržemo, tudi kuhinjske pripomočke, ki jih ne uporabljamo več. In ne pozabimo na stežaj odpreti vseh oken in vrat ter temeljito prezračiti vseh prostorov. Pregledamo začimbe in preostale sestavine ter zavržemo tiste, ki jim je potekel rok uporabe.


Očistimo kuhinjsko napo in zračnike v kopalnici, obrišemo podboje vrat in okenske okvirje ter okvirje slik in fotografij. Iztepemo prah iz okrasnih blazin in odej ter jih operemo. Prah obrišemo tudi s kuhinjskih elementov in preostalih omar in predalnikov. Nedelujoče gospodinjske aparate in druge naprave, ki »jih bomo že nekoč popravili«, zavržemo, saj je jasno, da se to ne bo zgodilo. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije