POMLAD

Prihaja Gregorjevo: dan se daljša in ptički se ženijo

Pred jutrišnjim gregorjevim danes v več krajih potekajo delavnice, na katerih lahko mlajši in starejši izdelate svojega gregorčka.
Fotografija: Lahko so vseh oblik in velikosti. FOTO: Uroš Hočevar
Odpri galerijo
Lahko so vseh oblik in velikosti. FOTO: Uroš Hočevar

Videti je, da sta se sneg in mraz le začela poslavljati, v prihodnjih dneh se lahko nadejamo bolj spomladanskih temperatur. Z njimi se začenja prebujati tudi narava, zvončki so mnoge trate že prekrili z belo odejo, žuželke lezejo iz zimskih zaklonišč, ptičje petje je veliko bolj veselo. Kako tudi ne, jutri je namreč gregorjevo, slovenski praznik ljubezni, dan, ko se ženijo ptički.

Gregorjevo oznanja prihod pomladi, ki bo na vrata uradno potrkala čez slabih deset dni, že zdaj pa so dnevi bistveno daljši, kot so bili pred enim mesecem. Daljše dneve so še posebno cenili naši predniki, saj so po dolgih zimskih mesecih delo spet lahko opravljali dlje ter brez pomoči sveč ali petrolejk. S tem je povezana tudi ena od najbolj razširjenih tradicij, ki se je pri nas ohranila do danes – spuščanje gregorčkov.

To so manjša plovila, izdelana iz različnih materialov, v katera postavimo čajno svečko in jih spustimo po bližnjem potoku ali rečici. Izdelovanje gregorčkov je izredno zabavno opravilo za otroke, ob katerem jih podučimo o prazniku, tradiciji in zgodovini, obenem pa bodo lahko izrazili svojo ustvarjalno plat ter se veselili, ko bodo plovila spustili v vodo. Potrebujemo material, ki v vodi ne bo razpadel ali potonil, pri tem pa pazimo, da je čim bolj naraven in prijazen do okolja.

Dobra izbira so denimo les, tudi močnejši karton, lupine agrumov, jajčne lupine in podobno. Manj spretni naj svoje gregorčke porišejo ali poslikajo, tisti, ki v ustvarjanju uživajo, pa jih lahko spremenijo v ladjice, čolničke, hiške ali povsem domišljijske predmete. Nocoj, na predvečer gregorjevega, jih odnesemo k vodi, nanje ali vanje položimo prižgano svečko ter jih pošljemo na pot.

V Ljubljani ob Gradaščici na Eipprovi ulici bodo danes med 14. in 18. uro potekale delavnice izdelovanja gregorčkov, otroci pa se bodo lahko podučili tudi o okoljevarstvenih temah, spoznavali ptice in zaplesali na koncertu Adija Smolarja, med 18. in 20. uro pa bodo svoje gregorčke spustili po Gradaščici. V primeru dežja bo program potekal v Slovenskem etnografskem muzeju, so sporočili iz Staroljubljanskega zavoda za kulturo, ki dogodek organizira.

Tradicija spuščanja gregorčkov po Gradaščici je dolga. FOTO: Jože Suhadolnik
Tradicija spuščanja gregorčkov po Gradaščici je dolga. FOTO: Jože Suhadolnik

Dogodki, povezani z gregorjevim, bodo danes tudi na Vrhniki. Od 13. ure boste lahko v Starem malnu izdelovali gregorčke, ob 17.15 sledi njihov blagoslov, na Dobovičnikovi jih bodo nato spustili v vodo. V primeru slabega vremena dogodek odpade. V Kranju se bo izdelovanje gregorčkov začelo danes ob 16. uri v Kranjski hiši in Kricah Kracah, ob 18. uri pa bodo razsvetlili gladino reke Kokre.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije