OKRAŠEVANJE

Pričarajmo praznično vzdušje

Objavljeno 14. december 2019 22.32 | Posodobljeno 14. december 2019 22.32 | Piše: Alenka Kociper

Če nimamo prostora, namesto drevesa naredimo praznično dekoracijo iz smrekovih vej.

Osrednja pozornost gre božičnemu drevesu.
Na polovici decembra je že skoraj skrajni čas, da premislimo o praznični ureditvi doma in se je tudi lotimo. Ni treba, da se vse svetlika in blešči, a tudi če ne maramo lučk, bogato okrašenih drevesc in drugega okrasja, je vendarle lepo, da doma vsaj minimalno ustvarimo praznično vzdušje. Uredimo vse prostore v stanovanju ali hiši, vsaj z manjšimi detajli, ki nakazujejo, da smo sredi prazničnega obdobja. Na vhodna vrata obesimo venček ali na tla pred vhodom postavimo cvetlične aranžmaje, ki jih lahko pripravimo iz suhega cvetja, smrečja ali drugih naravnih materialov tudi sami. V vseh prostorih poskrbimo za dišečo osvežitev, pripravimo domače dišave, na primer suhe pomarančne krhlje in dišavnice, potpuri, eterična olja in, kjer je varno, prižgemo dišeče sveče.

Preden se lotimo ureditve in okrasitve, stanovanje pospravimo, saj še tako lepo drevesce ne bo pričaralo prijetnega vzdušja, če bo obdano s kupi nepotrebne krame, razmetanih oblačil in druge navlake. Za pospravljanje si vzemimo dovolj časa, da ne bomo brezglavo tlačili odvečnih stvari v omare, kar nam bo po praznikih povzročalo slabo voljo. Ko je vse na svojem mestu in so prostori čim bolj prazni, naredimo načrt, kakšno okrasje in koliko ga bomo umestili v posamezni prostor.

image
GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO Paznična kuhinja naj zadiši po pecivu. FOTOGRAFIJI: Guliver/Getty Images
Osrednje mesto bržkone pripada dnevni sobi, tam je praviloma največ prostora za božično drevesce. Če smo v prostorski stiski, si namesto drevesa omislimo nekaj lepo aranžiranih smrekovih vej in jih postavimo na mizo. Drevesce po možnosti postavimo na vidno mesto, najbolje ob steno nasproti vrat, da nas bo pogled nanj razveselil takoj, ko bomo vstopili v dom. Na klubsko mizico v dnevni sobi lahko postavimo manjši venček, lončene ali steklene dekorativne sklede, lahko tudi pletene košarice, v katere nasujemo oreške in suho sadje. Ne pozabimo na sveče in že omenjene dišave. Tudi v kuhinji in jedilnici, kjer se decembra veliko zadržujemo, saj kuhamo in pečemo več kot običajno, poskrbimo za prijetno vzdušje. Na mizi naj bo vselej košara dišečega sadja, na mizi ne sme manjkati skleda s po cimetu dišečimi prazničnimi piškoti in drugim pecivom. Ne pozabimo na kopalnico, na polico postavimo majhen cvetlični aranžma in prižgemo dišečo svečko, okrasimo tudi hodnik, na primer z venčki, vazami ali velikimi kozarci, v katere namestimo led-lučke, da bo lepo dišalo, pa postavimo na poličko s klinčki prebodeno pomarančo. 
Deli s prijatelji