Prevetrimo omaro: znebimo se kakšnega kosa

Pomlad je čas za menjavo sezonskih oblačil; znebimo se tistih kosov, ki jih že dolgo nismo oblekli, nam niso več prav ali se ne ujemajo z našim trenutnim slogom.
Fotografija: Nekaterim bolj ustreza, da so oblačila razporejena glede na namen. FOTO: Guliver/Getty Images
Odpri galerijo
Nekaterim bolj ustreza, da so oblačila razporejena glede na namen. FOTO: Guliver/Getty Images

Zima se sicer še ni čisto poslovila, a se kljub temu počasi že pripravljamo na menjavo zimske garderobe za letno. Debelejši puloverji bodo šli v zadnji del omare ali v tisto, namenjeno oblačilom, ki jih trenutno ne nosimo. Menjava garderobe je obenem odlična priložnost, da omaro očistimo in temeljito pregledamo vsebino ter se poslovimo od oblačil, obutve in dodatkov, ki nam niso več prav ali jih že celo večnost nismo nosili. Včasih je to resda težko, saj smo na kakšen kos oblačila iz takšnih ali drugačnih razlogov čustveno navezani, a ta proces je nujen, sicer bodo oblačila kmalu preplavila stanovanje. Zadnja leta je bila izjemno priljubljena Marie Kondo in njen način pospravljanja ter organiziranja prostorov in omar, njeno glavno vodilo pa je: »Kar mi ne prinaša sreče, zavržem.« Stavek si lahko sicer vsak razlaga po svoje, zato se je dobro držati še dodatnih vodil ter si pri pospravljanju omare postaviti dodatna vprašanja, kot so: mi je prav, ali pristaja moji postavi, je v dobrem stanju, je klasičen kos ali je bil nekoč moderen, zdaj pa zastarel, sem to v zadnjem letu sploh oblekel/a, se v tem počutim samozavestno, ali predstavlja mene in moj trenutni slog ... Da si bomo odgovorili na vsa ta vprašanja, bo potrebnega kar precej časa, a je vredno.

Ne oklepajte se premajhnih oblačil za vsak primer, če boste morda shujšali. FOTO: Guliver/Getty Images
Ne oklepajte se premajhnih oblačil za vsak primer, če boste morda shujšali. FOTO: Guliver/Getty Images
Preden se lotimo pospravljanja omare, naredimo dovolj prostora za tri kupe. Na enega bomo polagali kose, ki si jih vsekakor želimo obdržati, na drugega tiste, za katere nismo prepričani, in na tretjega tiste, ki si jih zagotovo ne želimo več. Glede na sezono bomo oblačila razporejali pozneje, saj se bomo lotili le tistih, ki jih bomo obdržali. Še preden se lotimo teh, je treba odstraniti še kup Mogoče. Nekaj reči, za katere nismo prepričani, da jih želimo zavreči ali podariti, lahko obdržimo, a naj bodo v manjšini. »Mogoče je pravzaprav ne, le priznati si tega nočemo,« je glede neodločnosti pri izbiri kaj obdržati in kaj zavreči dejala ameriška modna blogerka Vanesa Rodriguez.

Zdaj je treba oblačila le še pospraviti nazaj v omaro ter jih sortirati. To lahko storimo na štiri načine: glede na barvo, stil, namen ali po tem, kako pogosto posamezen kos nosimo. Najlepše bo omara videti, če oblačila zložimo po barvi, a najbolje je, da se vsak sam odloči, kaj se mu zdi najbolj priročno in primerno. Nekateri imajo najraje, da so športna oblačila v enem delu omare, tista za v službo na drugem, prostočasna na tretjem in tako dalje, spet drugi najhitreje najdejo, kar iščejo, ko vedo, da so kosi, ki jih pogosto nosijo, v osredju omare, preostala oblačila pa bolj zadaj.


Reči, od katerih smo se odločili posloviti, nato zapakiramo v vreče ali škatle ter podarimo prijateljem ali dobrodelnim organizacijam, poškodovane in nenosljive kose pa zavržemo.

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije