ČUSTVA IN BOLEZEN

Predihajte travme

Naučite se samozdravljenja z izvajanjem zavestnega dihanja. Začutite vdih, ki vas napolni z novo energijo.
Fotografija: Z zavestnim dihanjem se lahko znebite bolečih spominov, ujetih v telesu. FOTO: thinkstock
Odpri galerijo
Z zavestnim dihanjem se lahko znebite bolečih spominov, ujetih v telesu. FOTO: thinkstock

Vdih ima moč očistiti negativno čustveno navlako, boleče spomine in zakoreninjene travme, ki so se nabrali v telesu. Vdihniti morate s trebuhom, nato naj se zrak pomakne navzgor skozi srčno čakro. Boleči čustveni spomini, negotovosti in travme so namreč energijsko nakopičeni v spodnjem delu trebuha.

Pranajama pomeni zavestno in namerno upravljanje diha in je del joge. Jogiji verjamejo, da pri dihanju ne sprejemamo le kisika, ampak tudi prano, kozmično energijo, ki daje življenje vsemu v vesolju. S pranajamo lahko nadzorujemo prano, katere glavni vir je dih. Dih lahko podaljšujemo, pospešimo ali umirimo v enakomeren ritem, glavno je, da se dihanja zavedamo. Pranajama globoko sprošča in sproži taljenje zakoreninjenih blokad, povečuje pljučno kapaciteto in prinaša občutek umirjenosti in jasnosti – vzpostavlja pretok življenjske sile na zavesten in nadzorovan način.

Tehnika zavestnega dihanja

Udobno lezite na tla in začnite naravno dihati. Začutite, kam želite položiti roke – morda ob telesu, z dlanmi navzgor, eno roko na trebuh in drugo na srce, obe na trebuh ali srce ... Počasi začnite globoko vdihovati zrak v trebuh in si predstavljajte, da ga izdihujete skozi srce. Imeli boste občutek, kot da srčni predel in trebušno votlino polnite s čistim kisikom. Pozornost usmerite k vsaki misli ali občutku, ki priplavajo na površje, ne upirajte se jim in jih ne ustavljajte, naj mirno tečejo. Izdihnite skozi usta.
Ko namreč vdihnete skozi srce, lahko usmerite pozornost na občutke, ki se sprožajo v njem. Na plan lahko prinese tudi tiste, s katerimi želite delati in jih odpraviti.
Povežite se s svojim telesom in ozdravite boleče spomine. FOTO: thinkstock
Povežite se s svojim telesom in ozdravite boleče spomine. FOTO: thinkstock


Zavestno dihajte v omenjenem zaporedju do 30 minut. Ko končate sklop, 15 minut dihajte običajno, kar vas bo sprostilo.
Če se počutite neprijetno, se ustavite, upočasnite proces in se znova povežite s telesom. Nič ni narobe, če si vzamete premor, ker se je sprožil niz močnejših občutkov. Dovolite si jokati, kričati, tolči z rokami po blazini ob sebi. Lahko dobite tudi sporočila – stavke, afirmacije, mantre … Ali boste po nizu močnejših odzivov nadaljevali ali vas je proces izčrpal in boste zaključili, je odvisno od vas. Samo prisluhnite si.
Ko začutite, da ste končali, še nekaj časa ležite in se postopoma vrnite v ritem naravnega dihanja. Morda boste čutili mravljinčenje, stiskanje v rokah ali blago fizično izčrpanost. S tem ni nič narobe, vse to so začasni znaki, da ste premikali pohištvo v sebi.

Po ritualu boste morda še nekaj časa občutljivi, zato je najbolje, da se izognete druženju, delu, ​​ hrupu … Pomembno je, da ohranite pretok energije, ki ste ga spodbudili, in ste pozorni na to, kaj se v naslednjem tednu pojavi v vaših sanjah. Lahko bodo prihajala dodatna sporočila, povezana s temo ali čustvom, na katerem ste delali, ki vam bodo pomagala osvetliti drugi kot zadeve ter jo dokončno predelati in se osvoboditi.

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije