Pred spravilom jih ne peremo

Jagode, ki jih ne nameravamo takoj pojesti, shranimo v hladilnik, lahko jih predelamo v marmelado ali jih zamrznemo, da se bomo z njimi sladkali pozimi.
Fotografija: Najboljše so sveže.
Odpri galerijo
Najboljše so sveže.

Bolj ko se približuje poletje, večkrat zadišijo slastne rdeče jagode, ki so na voljo na tržnicah, v trgovinah, počasi že zorijo tudi v gozdovih in na vrtovih. Težko se jih je naveličati, saj je njihova sezona relativno kratka, a ker so včasih oči večje od želodca, se zgodi, da kupljene ali nabrane količine ni mogoče hitro pojesti in rdeče, nežne ter občutljive plodove je treba primerno shraniti, da se ne bi pokvarili. Kam in kako, da bi ohranili čvrstost in zapeljiv okus?
 

Zeleni pecelj naj ostane


Čeprav nas mami ideja, da bi jagode, ko jih prinesemo domov, takoj splaknili s hladno vodo, to ni dobra ideja. Operemo le tiste, ki jih nameravamo takoj pojesti, preostale pustimo neoprane: presežek vlage, ki se bo ujel na njihovo površino, bo na plodovih povzročil hiter razvoj plesni in gnilobe. Niti s temeljitim sušenjem jih pred tem ne bomo obvarovali, saj so jagode porozne in vpijejo veliko vode.


In drugo opozorilo: odložimo nož. Zeleni peclji naj ostanejo prav tam, kjer so. Vse, kar moramo storiti, je, da jagode prestavimo iz originalne embalaže, pregledamo plodove in odstranimo vse, ki so nagniti ali drugače poškodovani.
 

V hladilniku


Na sobni temperaturi svežino ohranijo le dan, največ dva. Če jih nameravamo porabiti v tem obdobju, jih najprej narahlo popivnajmo s papirnato brisačo in tako z njih odstranimo odvečno vlago, s katero so bile v stiku v embalaži, nato jih drugo ob drugo zložimo na s papirnato brisačo obložen pladenj. Tako zložene se ne bodo dodatno poškodovale, hkrati bo omogočeno kroženje zraka, kar bo preprečilo, da bi se pojavila plesen ali gniloba.


Če jih nameravamo shraniti za nekaj dni, je najboljša izbira hladilnik. Vanj jih položimo v embalaži, ki je dovolj velika, da bodo v njej zložene v eni plasti. Dno primerne posode obložimo s papirnato brisačo ter nanjo položimo neoprane jagode, zapremo s pokrovom ali plastično folijo. Tako spravljene jagode bodo svežino ohranile do enega tedna.
 

Zamrznjene trajajo najdlje


Seveda jih lahko skuhamo v marmelado ali džem, vedno jih lahko tudi zamrznemo. Takšne so najboljše za pripravo sadnih smutijev, peciv in drugih slaščic. Če so poškodovane, kritične predele odrežemo in jagode v primerni posodi s pokrovom pospravimo v zamrzovalnik. Uporabljali jih bomo lahko še dolgo potem, ko jih v naravi ali v prodajalnah ne bo več, na podobne načine pa lahko skladiščimo tudi drugo jagodičevje, s katerim nas bo kmalu bogato obdarila narava. 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije