RAJ DOMA

Pred pleskanjem ne pozabimo na pripravo

Pred pleskanjem s sten očistimo prah, zaščitimo okolico in sebe, priporočljiva je uporaba osnovnega premaza
Fotografija: Preden se lotimo, tla dobro zaščitimo. FOTO: Image_source_, Getty Images
Odpri galerijo
Preden se lotimo, tla dobro zaščitimo. FOTO: Image_source_, Getty Images

Pleskanje prostora je najhitrejši, najlažji in cenovno najbolj ugoden način, kako ga popestriti ali povsem spremeniti. Za preprosta pleskanja ni treba najeti strokovnjakov, s primernimi pripomočki lahko delo opravimo sami, da bi bili rezultati čim boljši, pa je dobro upoštevati nekaj napotkov. V želji, da bi bilo čim prej opravljeno, radi kakšen korak preskočimo, a si bomo s tem nakopali le dodatno delo ali sive lase, če rezultat ne bo takšen, kot smo želeli ali pričakovali.

Med obvezna dela predpriprave spada brisanje sten. Odstraniti je treba prah, ki se, četudi ga ne opazimo, ves čas nabira tudi na stenah. Če ga ne odstranimo, se bo namreč, ko bomo po steni vlekli s čopičem ali valjčkom, najprej zalepil in prilepil v barvo, če uporabljamo belo ali druge zelo svetle odtenke, pa bo za seboj puščal celo sivo sled, ki je izredno neprivlačna in si je zagotovo ne želimo na novi steni. Pred barvanjem jo tako obrišemo s krpo, ki smo jo namočili v mešanico tople vode in nežnega detergenta za pomivanje posode, ter počakamo, da se posuši. Brisanje s suho krpo ne bo dovolj, saj bomo v tem primeru prašne delce zgolj potiskali sem in tja, cilja pa je, da jih odstranimo.

Z zaščitnim trakom oblepimo vse, česar ne moremo odstraniti. FOTO: Rightframephotovideo, Getty Images
Z zaščitnim trakom oblepimo vse, česar ne moremo odstraniti. FOTO: Rightframephotovideo, Getty Images

Preden se lotimo nanosa

Čeprav je zamudno, je pomembno tudi, da pred pleskanjem zaščitimo okolico sten. Dela bo namreč še več, če bo treba po koncu z letvic, stikal, vtičnic in drugih reči na steni in okoli nje praskati zasušeno barvo, ki smo jo ponesreči nanesli tja, kamor ne bi bilo treba. Za zaščito omenjenih elementov uporabimo poseben trak, ki ga je veliko lažje odstraniti kot običajen lepilni trak. Bližnje površine nato zaščitimo še plastičnimi ponjavami ali plahtami polivinila, če bomo barvali strop, z njimi prekrijemo še pohištvo, ki ga nismo mogli ali hoteli odstraniti iz prostora. Nesreča namreč nikoli ne počiva in lahko si obljubimo, da bomo izredno pazljivi in natančni, pa se bo kakšna kapljica znašla kje, kjer se ne bi smela, in v najboljšem primeru bomo imeli dodatno delo s čiščenjem, v najslabšem bomo kos pohištva uničili. Zaščita, tudi naših oblačil, je še posebno pomembna, če bomo uporabljali valjček in dela nismo najbolj vešči. Če bo na njem namreč ostalo kanček preveč barve ali bomo z njim po površini nerodno potegnili, bodo drobne, komaj vidne kapljice pršele povsod naokoli, ko se bodo posušile, pa jih bo zelo težko odstraniti.

Presežek barve odstranimo. FOTO: Duh84/Getty Images
Presežek barve odstranimo. FOTO: Duh84/Getty Images

Preden se lotimo nanosa izbrane barve, je priporočljivo na steno nanesti osnovni premaz, ki ga je treba pravilno izbrati. Pri tem nam bodo najlažje pomagali zaposleni v trgovinah s stenskimi barvami. Osnovni premaz je še posebno pomemben, če se lotimo barvanja lesa ali želimo prekriti močno barvo, tudi po sanaciji plesni ali barvanju z mastjo poškropljene stene, tudi če želimo prekriti madeže cigaretnega dima. Novo barvo bomo tako veliko lepše nanesli in ne bo strahu, da bi skoznjo sčasoma začelo pronicati, kar koli že je pod njo. Ko se končno lotimo barvanja, je bistveno, da s čopiča ali valjčka odstranimo vso odvečno barvo; to storimo tako, da povlečemo po posebni mrežici, pri čopiču bo dovolj že deščica. Če barve ne odstranimo, bo namreč tekla po steni, potegi bodo veliko bolj vidni, poleg tega bomo barvo težje nanesli enakomerno.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije