Pranje je obvezno, likanje ne

Ko spravljamo zimska oblačila, jih je treba najprej oprati, pozorni moramo biti na to, kam jih pospravimo.
Fotografija: Obutev očistimo, vanjo nasujemo sodo bikarbono ter zatlačimo zmečkan papir. FOTO: Guliver/getty Images
Odpri galerijo
Obutev očistimo, vanjo nasujemo sodo bikarbono ter zatlačimo zmečkan papir. FOTO: Guliver/getty Images

Pa je le prišel čas, ko lahko tople zimske plašče, puloverje in čevlje zamenjamo za lažja oblačila. Jaknam in tanjšim puloverjem se kljub temu še ne gre odreči, ne nazadnje nas že čez nekaj dni čakajo ledeni možje, ko ob jutrih pogosto zahladi, pa tudi veter in hladen dež nista redkost. Preden pospravimo omaro in zimska oblačila za nekaj mesecev prestavimo, je dobro poznati nekaj napotkov, kako jih pravilno spraviti, da bodo, ko jih bomo znova potrebovali, lepa, dobro ohranjena ter pripravljena, da jih oblečemo.


Najbrž ni treba posebno poudarjati, da je dobro oblačila najprej oprati, zimske čevlje očistimo, posebno pozornost namenimo podplatom, kjer se pogosto zadrži trdovratno blato. Če na oblačilih, sploh volnenih in drugih iz naravnih materialov, ostanejo sledi dezodoranta in drugih kemikalij, bodo začela te vlakna v mesecih neuporabe razkrajati, razbarvale jih bodo, celo uničile. Vsekakor pa oblačil ne likamo; četudi naj bi vročina razkužila materiale, bomo s tem, ko puloverje zlikamo in zložimo, nato pa jih tako dolgo pustimo, naredili več škode kot koristi, saj naravna vlakna z likanjem poškodujemo, ko oblačilo nato še zložimo, jih veliko polomimo. Ne nazadnje je takšno početje tudi povsem nesmiselno, saj bo treba oblačila tako in tako likati, preden jih bomo jeseni oblekli.


Volna in drugi naravni materiali morajo dihati. FOTO: Guliver/getty Images
Volna in drugi naravni materiali morajo dihati. FOTO: Guliver/getty Images
Za hrambo sezonskih oblačil so najprimernejše plastične škatle, ekologija in varovanje okolja gor ali dol. Lesene in kartonaste namreč vsebujejo veliko kemikalij, ki se lahko prenesejo na tkanine in jih poškodujejo, v njih se pogosto naselijo škodljivci, ki jih privlači lepilo, s katerim so takšne škatle običajno zlepljene. Les poleg tega vsebuje kisline, ki bodo tkanine, če bodo te z njim dolgo v stiku, poškodovale. Ko v škatle spravimo oblačila iz umetnih materialov, jih dobro zapremo in zatesnimo, kar pa ne velja za volnena oblačila in druge naravne materiale, ki morajo dihati. Slednjih zato ni priporočljivo shranjevati v vakuumskih vrečah, ki so sicer odličen način, kako prihraniti nekaj prostora. Volnene plašče je najbolje shraniti obešene na debele plastične obešalnike, čeznje pa povlečemo vreče iz platna, narejene prav za shranjevanje plaščev. Čez bunde in sintetične plašče lahko mirne vesti poveznemo plastične vreče ali jih shranimo v vakuumske vreče. Preden pospravimo čevlje in škornje, ne pozabimo vanje natresti sode bikarbone, ki bo poskrbela, da nas nekaj mesecev ne bo presenetil neprijeten vonj, nato pa vanje natlačimo zmečkan papir ali posebne vložke, namenjene temu, da čevlji obdržijo obliko.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije