DOBRO JE VEDETI

Praktični triki za pripravo popolnih jedi

Kakšno posodo izbrati, kako pripraviti meso in s čim izboljšati okuse.
 
Fotografija: Dobro je poznati nekaj trikov, da bodo jedi še boljše. FOTO: Thinkstock
Odpri galerijo
Dobro je poznati nekaj trikov, da bodo jedi še boljše. FOTO: Thinkstock

Vsak kuharski mojster premore nekaj trikov in skrivnosti, s katerimi si olajša pripravo jedi in zaradi katerih so te prav posebej okusne. Razkrivamo nekaj takih, ki bodo tudi vaše kulinarične mojstrovine povzdignili na novo raven.

Pravilna izbira posode

Kadar cvrete hrano, vedno izberite veliko, globoko posodo. Olje bo v njej bolje zadrževalo toploto, poleg tega ne bo škropilo daleč naokoli.

Pravilna predpriprava

Kadar pečete piščanca ali purana meso, ga premažite z oljem, preden ga položite v pečico. Tako bo meso dobilo lepo, hrustljavo skorjico. Če ste za kombinacijo različnih okusov, lahko v ta namen uporabite med.

Malo drugačna juha

Kadar pripravljate kremne juhe, jim dodajte malo ribanega parmezana ali drugega trdega zrelega sira. Slavna francoska čebulna juha bo še boljša, če ji boste dodali malo aromatičnega sira, kot je gorgonzola.

Za lažje čiščenje

Ker bi nedvomno radi strgalo za sir po uporabi kar najhitreje in najlažje očistili, ga pred uporabo premažite z oljem.

Boljše omake

Omake bodo okusnejše, če jim boste med pripravo dodali malo masla. To se odlično poda tudi k mesnim in zelenjavnim prikuham.

Čvrsti beljaki

Beljake stepajte v kovinski posodi, ki jo pred uporabo nekaj časa ohlajajte v hladilniku. Sladkor beljakom dodajte šele, ko so povsem čvrsti. Masi sneg beljakov dodajte nazadnje. Vedno ga umešajte v mrzlo ali vročo, nikoli pa ne v mlačno zmes.

Boljše solate

Solata s korenjem, z redkvico ali surovo zeleno bo okusnejša, če boste namesto kisa uporabili sok limone.

Predpriprava pečenke

Kos mesa, ki ga pripravljate kot pečenko, se v pečici pogosto skrči. Temu se boste izognili, če ga boste najprej na hitro popražili, ga nato deset minut kuhali v malo vode in šele nato postavili v vročo pečico.

Skrivnost paniranja

V drobtine, s katerimi panirate, vmešajte malo semen sezama, sol, poper in posušene začimbne rastlina.

Temna čokolada

Čokolado običajno topite nad vročo paro, enak učinek pa boste dosegli z mikrovalovko, V njej lahko na hitro stopite tudi maslo.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije