NEVARNOST

Pozor! Praznične smrečice so lahko tudi nevarne

V gospodinjstvih z majhnimi otroki, mačkami ali psi je praznično smrečico dobro postaviti zunaj njihovega dosega ali jo zamenjati z drugačnim okrasjem.
Fotografija: Na smrečici je veliko nevarnih predmetov, ki jih otroci in hišni ljubljenčki lahko pogoltnejo ali se z njimi porežejo. FOTO: K_thalhofer/Getty Images
Odpri galerijo
Na smrečici je veliko nevarnih predmetov, ki jih otroci in hišni ljubljenčki lahko pogoltnejo ali se z njimi porežejo. FOTO: K_thalhofer/Getty Images

Najbolj praznični mesec v letu ne mine brez takšnih in drugačnih okraskov, luči, dišečih sveč, jaslic, venčkov. Tako si popestrimo turobne dneve, ki so marsikje od zore do mraka oviti v meglo, pričaramo pravljično vzdušje in dom napolnimo s toplino. Praznična stalnica je smrečica, a v gospodinjstvih z majhnimi otroki, psi in mačkami bi jo bilo morda bolje zamenjati za kateri drug okras.

To še posebno velja za družine z majhnimi otroki, opozarjajo pediatri, saj je do približno tretjega leta nevarnost, da bo malček kakšen okrasek ali iglico pogoltnil ter se začel dušiti, izredno velika. Če smrečico okrasimo z bunkicami, ki se hitro razbijejo, se lahko otrok še poreže. Do malčkov prijazna alternativa je smrečica iz filca, ki jo izdelamo sami, služila pa bo tudi kot igrača. Iz zelenega filca izrežemo enostavno obliko smreke poljubne velikosti in jo pritrdimo na steno.

Kot da lebdijo. FOTO: Undefined Undefined/Getty Images
Kot da lebdijo. FOTO: Undefined Undefined/Getty Images

Nato iz enakega materiala različnih barv izrežemo okraske – kroge, zvezde, snežinke, snežake in na zadnjo stran prilepimo ali prišijemo ježka. Otrok lahko zdaj po mili volji dodaja in odstranjuje okraske ter se tako zabava.

Če se za nekaj let kljub temu ne želimo posloviti od božičnega drevesca, ga lahko zaščitimo tako, da okrog njega postavimo nizko ograjo, tisto, s katero otroku onemogočimo prehod na stopnice ali v druge prostore, kjer nanj prežijo nevarnosti. Strokovnjaki svetujejo, da namesto umetnega raje izberemo čim bolj sveže drevo in skrbimo, da ima vedno dovolj vode.

Tako bodo iglice trdno priraščene na veje in bo manj možnosti, da jih bo otrok odtrgal in zaužil. Izberemo lahko tudi manjše drevo in ga postavimo nekam visoko, kjer ga malček ne bo mogel doseči.

Slednje velja upoštevati tudi, če imamo doma psa. V tem primeru se raje odrečemo okraskom, ki se hitro razbijejo, saj lahko pes koščke pogoltne. Še najmanj bodo kosmatince zanimale lesene in ne preveč svetlikajoče se dekoracije. Velika smreka bo najbrž nedotaknjena preživela praznike, če nanjo poleg lesenih okraskov in okraskov iz blaga obesimo rezine suhih pomaranč, jabolk in limon. Piškote in druge sladke dobrote, ki se pogosto znajdejo na srečicah, raje izpustimo, da ne bomo kužku po nepotrebnem vzbujali skomin.

Precej bolj problematične od psov so mačke. Privlačijo jih svetlikajoče se reči in tudi tiste, ki se zgolj nenadoma premaknejo, drevesa pred njimi ne bomo mogli obvarovati niti tako, da ga postavimo kam visoko, saj bodo do njega najverjetneje vseeno skočile ali splezale, če se bodo tako odločile. Seveda niso vse mačke enake in nekaterih decembrske dekoracije niti malo ne zanimajo, a če vaša ne spada mednje, na smrečico raje pozabite. Namesto nje lahko na steno v obliki smreke pritrdimo praznične lučke, dodamo še kakšen okrasek in praznično vzdušje je tu.

Tisti s smislom za humor se pogosto odločijo drevesce pritrditi na strop, kar je poseben podvig. Bolj enostavna, a nič manj svečana možnost je, da s stropa obesimo okraske, ki bi sicer krasili smrečico. Navežemo jih na različno dolge zlate ali srebrne niti ali prozoren laks, da bodo videti, kot da lebdijo. Enako lahko storimo z večjo vejo, smrekovo ali povsem golo, in ji dodamo okraske ali lučke. 

Večino mačk privlačijo svetlikajoče se reči in vse, kar se premika. FOTO: Tatyana Maximova/Getty Images
Večino mačk privlačijo svetlikajoče se reči in vse, kar se premika. FOTO: Tatyana Maximova/Getty Images

Pod strop obesimo okrašeno vejo. FOTO: Oleksandr Pirko/getty Images
Pod strop obesimo okrašeno vejo. FOTO: Oleksandr Pirko/getty Images

Izbrano za vas

Komentarji:

Izbrano za vas