PRETEKLA ŽIVLJENJA

Pomembnost raznolikosti izkušenj

Obstajajo različni načini terapij, ki se lotevajo duhovnih in psiholoških zagat. Marsikateri vzorec ali težavo prinesemo celo iz prejšnjih življenj, pa se tega (seveda) sploh ne zavedamo. Tako kot zagotovo veste, da vas zaznamujejo vsi dogodki v vašem življenju, je logično, da našo dušo zaznamujejo dogodki iz preteklih življenj.
Fotografija: Human silhouette on a path or passageway facing the light of the universe Foto Quickshooting
Odpri galerijo
Human silhouette on a path or passageway facing the light of the universe Foto Quickshooting

Obstajajo različni načini terapij, ki se lotevajo duhovnih in psiholoških zagat. Marsikateri vzorec ali težavo prinesemo celo iz prejšnjih življenj, pa se tega (seveda) sploh ne zavedamo. Tako kot zagotovo veste, da vas zaznamujejo vsi dogodki v vašem življenju, je logično, da našo dušo zaznamujejo dogodki iz preteklih življenj.
Vse, kar se nam zgodi v otroštvu, na nas močno vpliva. V naš spomin in duševnost se odtisne kot pečat in v večini primerov za vedno ostane z nami. To še posebno velja za dogodke, ki se jih zavestno morda celo ne spomnimo, pa vplivajo na to, kako delujemo v odnosih, svetu in okolju, ki nas obkroža. Veliko ljudi pa se hkrati ne zaveda, da enako na nas vplivajo doživetja in izkušnje iz preteklih življenj. Morda vas bo presenetilo, a neredko se izkaže, da smo jih imeli več, nekateri celo na stotine.

Neurejene zadeve

Če imate v preteklem življenju nekaj nedokončanega, se to prenese v vaše naslednje življenje. To še posebno velja za vse travme, ki niso bile ustrezno obdelane ali predelane, občutke, s katerimi se niste soočili, in odnose, ki niso bili (raz)rešeni. Vse to se nezavedno prenese v našo psiho. To se zgodi, da bi se nečesa naučili, da bi pretekla dejanja pravzaprav postala naši nauki in lekcije, da se ozdravimo, rešimo in hkrati razširimo svoje sposobnosti obvladati človeško izkušnjo. Vse skupaj je ključni del poti naše duše in temu se ne moremo izogniti.
Buddha statue light sunset background Foto Wachira Aekwiraphong
Buddha statue light sunset background Foto Wachira Aekwiraphong

Regresivna terapija, s pomočjo katere lahko obiščete svoja pretekla življenja, je zelo poglobljena izkušnja, v kateri se v sproščenem stanju spominjate preteklosti in celo sprehodite skoznjo. Reinkarnacija posameznika je možna le toliko, kolikor verjamete, da je vaš občutek »sebe« – torej vašega ega – resničen. Dve identiteti, ki prebivata v dveh različnih fizičnih telesih v sedanjosti ali v preteklosti, sta tudi dve zelo različni osebnosti. V resnici je »jaz« prehoden, nenehno spreminjajoč se pojav. Čeprav se naše identitete in občutki sebe vedno spreminjajo, obstaja nekaj, kar ostaja enako. V nas je nekaj, kar je konstantno in neprekinjeno. To je čisto zavedanje, ki služi kot nekdo, ki izkuša življenje in ga opazuje. Temu lahko rečemo naša duša. Takšno razumevanje reinkarnacije je zelo podobno budistični ideji, da se kontinuiteta nadaljuje, vendar posameznik izgine.

Šepet iz preteklosti

Včasih se zgodi, da slišite neki šepet, ki vam govori, kaj morate narediti, morda celo čemu morate posvetiti svoje življenje. Tisti, ki ste že imeli izkušnje psihičnega ali intuitivnega zdravilca, vam je najbrž že omenil vaše preteklo življenje, v katerem vas je nekaj prizadelo. To sicer lahko poteši začetno radovednost, a da bi dejansko spoznali, kakšne so težave, ki jih nosite s seboj, potrebujete bolj poglobljeno obravnavo. Čeprav niste nujno vi tisti, ki ste to izkušnjo doživeli, jo je doživela vaša duša, ki je v tej inkarnaciji del vas.
Vsi imamo pretekla življenja. »Nova duša« ne obstaja. Nekateri verjamejo, da za dušo obstaja odrešitev, spet drugi menijo, da se že milijone let ponovno inkarniramo in da smrt v bistvu ne obstaja, temveč le premiki v vedno nove izkušnje in telesa.
Human silhouette on a path or passageway facing the light of the universe Foto Quickshooting
Human silhouette on a path or passageway facing the light of the universe Foto Quickshooting

Zakaj se svojih preteklih življenj pogosto ne spomnimo? Vse znanje je shranjeno globoko v našem podzavestnem umu, vendar ker nismo dovolj razvili možganov, lahko dostopamo le do zelo majhnega delčka našega spomina. A na neki način je bolje tako, saj nam to omogoča, da začnemo vsako novo življenje (vsaj navidezno) na novo. Predstavljajte si, na primer, da imate iz preteklega življenja spomin na to, da ste naredili nekaj zelo slabega. V tem življenju bi se morali spoprijeti s krivdo tega dejanja. Če bi imeli spomin na to, da ste bili v preteklem življenju zelo bogati in močni, bi se težje prilagodili bolj skromnemu življenju. Enako bi se zgodilo, če bi v prejšnjem življenju umrli pri štiridesetih. V poznih tridesetih bi vas že skrbelo. Spominjanje preteklih življenj je lahko preobremenjeno s potencialom za čustveno stisko in zmedo.

Spomin

A lahko se jih spomnimo. Včasih ljudje, ki morda niso zelo duhovno napredni in imajo povsem običajno življenje, doživljajo spontane spomine na pretekla življenja in obstaja veliko dokazov za reinkarnacijo na podlagi pričevanj teh ljudi, celo otrok. Ko pa potujete po svoji duhovni poti, rastete in se razvijate, boste svoje psihične sposobnosti in intuicijo razvijali, tudi če tega morda ne iščete ali želite. Kako hitro se to zgodi, je odvisno od posameznika, poti, ki jo je izbral; in tega, koliko truda je vložil v to.
Kaj je smiselno vedeti o preteklih življenjih? Če posameznik vidi, kaj je storil in doživel pred to inkarnacijo, lahko uporabi znanje teh izkušenj za boljše odločitve v tem življenju. Takšen posameznik bi bil navadno na duhovni poti in se bil sposoben dovolj odmakniti, da ga pretekli življenjski spomini ne bodo motili v tem življenju.
Poznavanje prejšnjih inkarnacij je globoko osebna zadeva, ki se bo ob pravem času pokazala iskalcu skozi njegovo notranje znanje. Takšnega razkritja se praviloma ne sme preprečiti, hkrati pa ni priporočljivo, da vsem razlagate o svojih preteklih življenjih, če in ko jih spoznate. To je vaša osebna zgodba. 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije