INTELIGENTNI GLODAVCI

Podgane imajo rade skrivalnice

To so ugotovili nevroznanstveniki z berlinske univerze, ki so potrdili čustveno komponento teh inteligentnih glodavcev.
Fotografija: Z njimi nikoli ni dolgčas. FOTO: Guliver/Getty Images
Odpri galerijo
Z njimi nikoli ni dolgčas. FOTO: Guliver/Getty Images

Naslednjič, ko boste uzrli podgano, naj vas nikar ne zajame panika: žival, ki se je veliko ljudi na smrt boji, se morda želi le igrati! Seveda vas nihče ne spodbuja k zabavi s podgano, morda le k zanimivemu razmisleku o vedenjskih vzorcih teh inteligentnih glodavcev.

Skupina nemških nevroznanstvenikov se je več tednov družila s podganami v sobi, veliki komaj trideset kvadratnih metrov in polni škatel, in ugotovila, da so živali navdušene nad igro, in to tudi brez spodbude v obliki priboljškov. Veselje so pokazale z živahnimi poskoki in ultrazvočno vokalizacijo, ki so jo strokovnjaki opredelili kot cviljenje zaradi ugodja ali zadovoljstva. Znanstveniki so se z njimi igrali skrivalnice, živalce pa so v trenutku, ko jih je človek zasačil za škatlo, pokazale očitno navdušenje, kaže raziskava in znova potrjuje, kako inteligentne so v resnici.

Kje se skrivaš?

Nevroznanstveniki Humboldtove univerze v Berlinu so nad ugotovitvami navdušeni, igra s podganami pa je po njihovih besedah izjemno zanimiva. Tudi sami so se skrivali za škatlami in potem nestrpno pričakovali, da jih je podgana ponosna odkrila; po nekaj tednih so živali že dodobra razvile taktiko, denimo, ob začetku igre so naprej preverile prejšnja človeška skrivališča, šele potem so raziskovale na novo, ko pa so se same skrivale, so kmalu ugotovile, da prosojne škatle niso najbolj zanesljive, in so raje izbirale obarvane. Čustveno komponento živali je nedvomno potrdilo dejstvo, da so se po uspešni igri zadovoljile s pohvalo, prijazno besedo ali nežnim dotikom, ne pa nujno priboljškom ali vodo. Še najbolj bi jih lahko primerjali z igrivimi mačjimi mladiči, so zadovoljni znanstveniki, ki so jih nadvse razveselili tudi podganji poskoki ali pa cviljenje ob razpletu skrivalnic. Ko so jih znanstveniki odkrili za katero od škatel, so nemudoma pobegnile v drugo skrivališče in čakale, da jih znova odkrijejo, ter tako potrdile željo po nadaljnji igri in uživanje med druženjem s človekom.

Igra jih veseli in to tudi pokažejo! FOTO: Guliver/Getty Images
Igra jih veseli in to tudi pokažejo! FOTO: Guliver/Getty Images

Tisti, ki si podgano izberejo za hišnega ljubljenca, že vedo, da s temi glodavci nikoli ni dolgčas. Mnogi njihovo inteligenco primerjajo celo s pasjo in uživajo med poučevanjem trikov ter igro, številni zadovoljno ugotavljajo, da podgane, če jim ne izkazujemo pozornosti, to jasno iščejo in pokažejo, da si želijo naše družbe. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije