NASVET

Po zelenjavo h kmetu, po hlače pa na splet

V kuhinji naj bo listek, kamor vsi člani gospodinjstva vpisujejo, česa je zmanjkalo; preverjajmo letake trgovcev, ki imajo vedno kaj v akciji
Fotografija: Gospodinjski nakup opravimo enkrat na teden. FOTO: Thinkstock/Getty Images
Odpri galerijo
Gospodinjski nakup opravimo enkrat na teden. FOTO: Thinkstock/Getty Images

Morda ste tudi vi med tistimi, ki vas ob koncu meseca vedno znova boli glava, ko pregledate stroške? Zdi se vam, da ste pri nakupih karseda preudarni, a kljub temu denar kar puhti iz denarnice oziroma računa.
K zmanjševanju življenjskih stroškov lahko bistveno pripomorejo majhni, a učinkoviti ukrepi v gospodinjstvu, le čim bolj dosledno jih izvajajmo. Varčujemo lahko na mnogo področjih, varčevanje pa ne pomeni, da smo stiskaški do sebe in drugih.
Če začnemo v kuhinji, najprej pomislimo, koliko hrane gre v nič oziroma v smeti, ker nakupujemo vsepovprek. Res je smiselno nakupovati v večjih količinah, včasih smo rekli, da gremo po fasungo, vendar naj bo vsak nakup, večji ali manjši, premišljen.
V trgovino se vedno odpravimo s seznamom reči, ki jih potrebujemo. FOTO: Thinkstock/Getty Images
V trgovino se vedno odpravimo s seznamom reči, ki jih potrebujemo. FOTO: Thinkstock/Getty Images

Najbolje, da gremo v trgovino vsakih nekaj dni, recimo enkrat na teden. Vnaprej pripravimo tedenski jedilnik. Na vidnem mestu v kuhinji imejmo listek, kamor vsi člani gospodinjstva vpisujejo, kaj manjka v shrambi ali hladilniku. S tem seznamom gremo v trgovino in se ga držimo, kolikor je le mogoče. Nikar ne nasedajmo ugodnim ponudbam in akcijam za stvari, za katere že vnaprej vemo, da jih ne potrebujemo. Preverjajmo tudi ponudbo enakih proizvodov v različnih trgovinah, glede na to, da so trgovski centri po večini postavljeni blizu drug drugega, nam nakup v dveh ali treh trgovinah ne bo vzel preveč časa in povzročil dodatnih stroškov prevoza.

Pozor, akcija!

Kupujmo proizvode trgovskih znamk, saj so bistveno cenejši od znanih znamk. Prav tako je pametno kupovati proizvode v večjih pakiranjih, če ne potrebujemo toliko naenkrat, lahko razdelimo s sosedi sorodniki.
Prihranimo lahko tudi z nakupovanjem izdelkov, ki so znižani. Če spremljamo reklamne letake trgovcev, lahko poleg poceni hrane ugodno kupujemo tudi oblačila, tehniko, vse za gospodinjstvo, orodje in še marsikaj. Nenehno je kaj v akciji. Pri tem pazimo, da kupimo le tisto, po kar smo namenjeni. Trgovci so nabriti, ko nas enkrat privabijo v trgovino, nam poskušajo prodati čim več.
Pri nakupih sledimo razprodajam in akcijam. FOTO: Thinkstock/Getty Images
Pri nakupih sledimo razprodajam in akcijam. FOTO: Thinkstock/Getty Images

Nekatere izdelke oziroma pridelke je bolje kupovati na tržnici, poleg tega lahko tam za ceno tudi barantamo. Po hrano se splača tudi h kmetu, zlasti če se zapelje eden in nakupi za več gospodinjstev.
In čeprav se zdi, da so industrijsko pripravljene jedi poceni, se brez dvoma bolj splača poiskati čim bolj ugodne osnovne sestavine in hrano pripravljati doma, tudi na zalogo.
Tudi s spletnim nakupovanjem lahko prihranimo. FOTO: Thinkstock/Getty Images
Tudi s spletnim nakupovanjem lahko prihranimo. FOTO: Thinkstock/Getty Images

K zmanjšanju družinske porabe lahko prispeva tudi spletno nakupovanje, vendar previdno, tudi tam se skrivajo številne pasti! Pri nakupovanju moramo biti res disciplinirani, da bomo kupovali res le potrebne izdelke oziroma živila. Hitro nas namreč zanese in poleg nujno potrebnih hlač kupimo še dve majčki in kos perila, saj je vendar tako ugodno!
Pri telekomunikacijah skrbno proučimo, kateri operater je najugodnejši za naše potrebe, pa tudi mobilni telefon kupimo takšen, kot ga potrebujemo.
Precej lahko prihranimo pri elektriki, če striktno ugašamo luči, namestimo varčne oziroma led-svetilke in dosledno ugašamo aparate, ki jih tisti hip ne potrebujemo. To velja predvsem za računalnike. 
S premišljenim nakupovanjem lahko precej prihranimo. FOTO: Thinkstock/Getty Images
S premišljenim nakupovanjem lahko precej prihranimo. FOTO: Thinkstock/Getty Images

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije