TURISTIČNA TRIBUNA

Po poteh učitelja vipavskih vinogradnikov

V Vipavski dolini se pripravljajo na najbolj množični organizirani pohod skozi vinograde in vasi; domačini vam bodo postregli z dobrotami.
Fotografija: Pohodniki se radi odpravijo po Vertovčevih poteh. Foto: TIC Ajdovščina
Odpri galerijo
Pohodniki se radi odpravijo po Vertovčevih poteh. Foto: TIC Ajdovščina

Pohod po Vertovčevih poteh poteka prvo nedeljo po martinovi nedelji, letos bo torej v nedeljo, 17. novembra. Začetek bo med 7. in 9. uro pri hrastu pred vasjo Ustje južno od Ajdovščine.

Tradicionalni pohod po vipavskih gričih bo udeležence peljal skozi vipavske vasi, v katerih je delal in živel duhovnik Matija Vertovec, strokovni pisec in učitelj vipavskih vinogradnikov. Prvi je v slovenskem jeziku pisal o vinogradništvu, vinarstvu in kletarstvu, leta 1844 je izdal knjigo Vinoreja. V cerkvi na Planini in v Šmarjah na ta dan poteka jutranja in dopoldanska maša. V Šmarjah, pred spomenikom Vertovcu, je po maši vselej slovesnost v počastitev tega pomembnega moža, ki je močno vplival na razvoj vinogradništva v Sloveniji, še posebno v Vipavski dolini.

Iz vasi Ustje poteka pot skozi Dolenje prek Planine, kjer je Matija Vertovec služboval, do Šmarij, kjer je bil rojen, ter nazaj skozi Vrtovče in Tevče na izhodišče na Ustjah. Ob poti je vrsta naravnih in kulturnih spomenikov: opazujemo lahko nahajališča fosilov ob Vipavi in lepote tipičnih vipavskih naselij, še posebno spomeniško zaščitenega središča vasi Šmarje. Na razglednih točkah, na primer na Ostrem vrhu, se odpre čudovit pogled na celotno Vipavsko dolino. Pot, ki je dobro označena, pohodnike vodi skozi vinograde, ki so v tem obdobju odeti v čudovite jesenske barve, v vaseh pa vas bodo gostoljubno pričakali domačini. Na stojnicah bodo razstavili svoje pridelke, pohodnike pa povabijo, da jih poskusijo. Ob koncu je v vasi Ustje organizirana kmečka tržnica z lokalnimi izdelki in pridelki.

»Pot nam bo vzela približno pet ur, lahko tudi več, če se bomo ustavili v katerem od vinskih hramov, ki jih ob tej poti ne manjka,« poudarjajo v TIC Ajdovščina, kjer boste dobili tudi podrobnejše informacije o dogodku. 
Ogledali si boste lahko dobršen del Vipavske doline. Foto: Marjan Močivnik
Ogledali si boste lahko dobršen del Vipavske doline. Foto: Marjan Močivnik

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije