DOBRODOŠLE

Pet sobnih rastlin, ki blažijo simptome alergij

S premišljeno izbiro lončnic, ki krasijo vaš dom, je mogoče ublažiti alergijske odzive organizma.
Fotografija: S premišljenim izborom sobnih rastlin je mogoče ublažiti alergije. FOTO: Thinkstock
Odpri galerijo
S premišljenim izborom sobnih rastlin je mogoče ublažiti alergije. FOTO: Thinkstock

Osnovni namen lončnic je dekoracija doma. A sobne rastline niso prijetne le očem, koristne so tudi zdravju. Z izbiro primernih je med drugim mogoče ublažiti simptome različnih alergiji, zlasti tistih, ki so posledice burnega odziva telesa ob stiku s prahom, toksini v zraku in pršicami. Te lončnice so pri tem lahko v pomoč.

Dracena

Dracena je idealna za alergike, saj iz zraka odstranjuje različne alergene in jih zadržuje v svojih listih. Ker v primernih pogojih zraste v veliko rastlino, potrebuje dovolj veliko posodo, redno odstranjevanje suhih listov, zmerno svetlobo ter občasno zalivanje. Zemlja naj se med posameznimi posuši, saj ob preveliki vlagi začno gniti njene korenine. 

Bambusova palma

Tudi bambusova palma je učinkovit čistilec zraka. Iz njega odstranjuje ogljikov monoksid, formaldehid in celo ogljik, ki so pogosto krivi za pojav alergije. Zahteva redno zalivanje in svetle prostore, vendar ne sme biti izpostavljena neposrednemu soncu.

Obrobljena dracena

Dracaena Marginata Colorama ali obrobljena dracena se ponaša z zelenimi listi, ki jih krasi rdeča obroba, in tako kot njena običajna sorodnica iz zraka odstranjuje kemikalije, kot sta formaldehid in benzen. Prav tako uravnava zračno vlago ter pozitivno vpliva na dihanje, saj suh zrak dokazano poslabša simptome preobčutljivosti. Lončnica zahteva malo pozornosti, uspeva tudi, če jo kdaj pozabite zaliti in ne potrebuje veliko svetlobe.

Gerbera

Če vam težav ne povzroča cvetni prah, boste veseli novice, da tudi cvetoče lončnice pripomorejo k premagovanju alergij. Ena od njih je gerbera, saj iz zraka odstranjuje benzen, močan alergen, ki je pogosto prisoten v barvah, lakih, pesticidih in tudi tobačnem dimu. Najbolje uspeva na okenski polici, kjer jo pobožajo sončni žarki.

Sobni bršljan

Preliminarne študije so prišle do zaključka, da sobni bršljan zmanjšuje število plesnivih spor v zraku, prav te pa so pogosto krive za alergijski odziv telesa. Nezahteven je za vzgojo, rad pa ima vlažno zemljo in nekoliko nižje temperature.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije