TURISTIČNA TRIBUNA

Pelikanov dan fotografije

Objavljeno 15. september 2019 17.18 | Posodobljeno 15. september 2019 17.18 | Piše: Primož Hieng

Tradicionalno srečanje fotografov bo v soboto, 14. septembra.

Del Pelikanove fotografske opreme
Revija Digitalna kamera tudi letos organizira tradicionalno srečanje fotografov, ki bo v soboto, 14. septembra, tokrat v sodelovanju z Muzejem novejše zgodovine Celje (MNZC) in evropskim fotografskim biserom, Pelikanovim fotografskim ateljejem. Pelikanov dan fotografije bo v atriju pred Pelikanovim ateljejem v Razlagovi 5 v Celju.
image
Pelikanov atelje v Celju Fotografiji: Primož Hieng

Letos mineva 120 let, odkar je ugledni fotograf Johann Martin Lenz dal zgraditi veliko novo hišo na današnji Razlagovi 5 in ob njej prizidati stekleni atelje. Devetega septembra pa je minilo natančno sto let, odkar se je tu začela pisati skorajda 60-letna bogata ustvarjalna poklicna pot fotografskega mojstra Josipa Pelikana. Sklenil jo je 18. junija 1977. Pred 25 leti je Mestna občina Celje odkupila zapuščeni in propadajoči Lenz-Pelikanov stekleni atelje in ga kot kulturni spomenik državnega pomena predala v upravljanje muzeju, maja letos pa je MNZC od občine prevzel v upravljanje še hišo v Razlagovi ulici, ki bo sčasoma zrasla v Fotohišo Pelikan, v celoti posvečeno fotografiji, ki bo odprta za obiskovalce. Objekt z ohranjenim stanovanjskim delom, opremljenim z izvirnim pohištvom, ter obema fotografskima studiema, retuširnico in drugimi delovnimi prostori, je z obokano kletno etažo, v kateri je dovolj prostora za razstave in priložnostne dogodke, namreč pravi biser – tako v zgodovinskem pogledu kot v duhu ohranjanja kulturne in tehnične dediščine. V kletnih galerijskih prostorih je od 11. septembra za ogled odprta razstava Fotohiša Pelikan, do konca leta pa naj bi bil na osnovi muzeološko-konservatorskih izhodišč pripravljen tudi izvedbeni projekt za obnovo stavbe. Ker je Pelikanov dan fotografije posvečen fotografskemu mojstru, bo srečanje potekalo v atriju pred njegovim steklenim ateljejem z začetkom ob 10. uri.

Stekleni atelje je kulturni spomenik državnega pomena.

Na ogled bo veliko novosti s fotografskega področja, saj bodo tudi letos sodelovali uvozniki znanih blagovnih znamk s področja fotografije in videa, kot so Nikon, Sony, Fuji, Samyang, Sigma, Benro, ter prodajalci, ki jih fotografi zagotovo dobro poznajo: Fotojama, Foto Grad, Fotospecialisti, Cumuls in drugi. Da bo druženje še bolj zanimivo in fotografsko aktivno, bosta potekali tudi dve zanimivi fotografski delavnici, ki bosta brezplačni, prav tako vsi ogledi. 
Deli s prijatelji