JEŽKI

Pazimo na prijazne bodičarje

Ježki so na naših gredah koristni, saj preganjajo škodljivce; previdni smo pri košnji in prelaganju komposta.
Fotografija: Če najdemo mladička, povprašajmo veterinarja, kako skrbeti zanj. FOTO: Guliver/Getty Images
Odpri galerijo
Če najdemo mladička, povprašajmo veterinarja, kako skrbeti zanj. FOTO: Guliver/Getty Images

Z začetkom pomladi in naprej skozi leto so med obiskovalci našega vrta in gredic tudi ježi. Po zimskem spanju radi pridejo na naš vrt, mimogrede pa si ga lahko izberejo za letno prenočišče. Ker ježi po navadi naokrog pohajkujejo ponoči, spijo pa podnevi, moramo biti zato previdni pri svojih opravilih. Kupi vejevja, listja, gostega rastlinja in podobno so namreč idealna bivališča za te prisrčne bodičarje. Ko urejamo vrt, odstranjujemo in sežigamo odpadke in podobno, moramo biti pozorni, saj se utegnejo skrivati v njih in jih naša nepazljivost lahko stane življenje.


Prav tako nevarne za ježke so kosilnice in kosilnice z nitko. Preden se lotimo košnje, skrbno preiščimo, kaj se utegne skrivati v njej. Isto velja za kompost, če ga pripravljamo sami. Njegova topla notranjost namreč pomeni za ježe idealno bivališče, nemalokrat si ga za domovanje izberejo samice z mladiči. Preden začnemo prelagati kompost, ga preglejmo, saj lahko z vilami in drugim vrtnim orodjem ježe ne le poškodujemo, ampak celo pokončamo. Če pri pregledovanju vsebine komposta najdemo ježe, jih prestavimo oziroma odnesimo v gozd na varno.

Jež je koristna žival na našem vrtu. FOTO: Guliver/Getty Images
Jež je koristna žival na našem vrtu. FOTO: Guliver/Getty Images

Mučno smrt za ježke pomenijo tudi različni strupi, ki jih na vrtovih in gredah nastavljamo za polže in druge nepovabljene goste. Jež je na vrtu naš prijatelj, saj preganja škodljivce, na njegovem jedilniku so hrošči in polži in tako sproti skrbi za čiščenje grede ter vrta. Če ga imamo na vrtu, ga ne preganjajmo, ampak ga pustimo, še več, dovolimo in omogočimo mu, da prihaja na obisk. To pomeni, da ne uporabljamo strupov in strupenih gnojil, te raje zamenjajmo za neškodljiva. V veliki meri bo za preostalo namreč poskrbel prav ježek, ki ga lahko privabimo na vrt s kakšno hrano, primerno zanj, in skledico vode.

Če najdemo mladička, povprašajmo veterinarja, kako skrbeti zanj. FOTO: Guliver/Getty Images
Če najdemo mladička, povprašajmo veterinarja, kako skrbeti zanj. FOTO: Guliver/Getty Images

Če nanj naletimo podnevi, mu pomagajmo. Obstaja možnost, da je podnevi pohajkujoč jež bolan, ranjen, dehidriran, sestradan, zastrupljen, slep, ima zlomljene kosti ali krvavi. Odnesimo ga do veterinarja, ki mu bo znal najbolje pomagati. Pomoč potrebujejo tudi tisti, ki prehitro odtavajo iz gnezda ali njihovo mamo povozi avto, sami pa še ne znajo poskrbeti zase. Najbolje je, da jih odnesemo k veterinarju ali ga povprašamo za nasvet in napotke, kako naj zanje poskrbimo sami. Naselimo jih na vrtu in mimogrede bomo tako poskrbeli še za zaščito tega. 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije