BUČKE

Okusne bučke: surove ali ocvrte, v omaki ali polpetih

V dobrih letinah, kakršna je letošnja, bučke ponorijo; vrtnarji jih ponujajo vsepovprek, in ker je sezona sorazmerno kratka, jih spravimo za ozimnico.
Fotografija: Letos jih je spet na pretek. FOTO: Guliver/Getty Images
Odpri galerijo
Letos jih je spet na pretek. FOTO: Guliver/Getty Images

Boste bučke?« je v teh dneh eno od pogostih vprašanj, ki jih slišimo od vrtnarjev. Pogost je tudi odgovor: »Hvala, jih imamo že preveč.« Tako je to, ko je letina obilna, in letos so bučke res podivjale, zato pa je recimo s peteršiljem bolj slabo, podobno je slišati na tržnici o fižolu.
Kam z bučkami v dobri letini? FOTO: Alenka Kociper
Kam z bučkami v dobri letini? FOTO: Alenka Kociper

So prav imenitna zelenjava, saj jih je mogoče pripraviti na ničkoliko načinov, a počasi že zmanjkuje idej, kaj bi še skuhali iz njih. Najbolj pogosto jih pripravimo v omaki, ki jo postrežemo kot prilogo. Nekateri recepti pravijo, da jih je za omako treba narezati na kocke, po drugih jih grobo naribamo. V tem primeru moramo vedeti, da se razkuhajo v nekaj minutah.
Manjše lahko zamrznemo narezane na kolobarje. FOTO: Guliver/Getty Images
Manjše lahko zamrznemo narezane na kolobarje. FOTO: Guliver/Getty Images

Dobre so tudi v kremni juhi s krompirjem, čeprav je treba priznati, da so za ta namen boljše prave buče, na primer muškatne ali hokaido, ki so bolj aromatične. Za omako ali juho uporabimo večje in starejše buče, ki jim je treba odstraniti pretrda semena. Mlade bučke, ki v premeru merijo pet ali največ deset centimetrov, so zelo okusne ocvrte. Paniramo jih lahko klasično, v moki, jajcih in drobtinah, lahko pa grobo zmeljemo žita in semena in jih paniramo v tej mešanici in jajcih. Ocvrte so precej mastne, zato si jih privoščimo le občasno.

Dodajamo jih lahko zelenjavnim, žitnim pa tudi mesnim polpetom, pri čemer je treba naribane res dobro ožeti. Imenitno dopolnijo skutne pogače ali zavitek; naribamo jih in ožamemo ter primešamo skuti. Nadev je lahko slan ali sladek. Ne pozabimo na polnjene, ki jih nadevamo z mesnim ali zelenjavnim nadevom in zapečemo v pečici, izbor je neskončen in z malo domišljije vedno nekaj posebnega. Radi imamo surove, ki se podajo k sendvičem ali jih grizljamo kar tako, brez vsega.


Kot večino zelenjave jih lahko zamrznemo, vendar bodo odmrznjene zmehčane in primerne le za omako ali juho, ne pa tudi cvrtje. Če nas pesti prostorska stiska v zamrzovalniku, jih lahko vložimo v kozarce. Priljubljeni so recepti za kisle bučke, lahko pa jih podušimo oziroma skuhamo omako in jo prav tako vložimo v kozarce. Pozimi bo odlična polivka za testenine, osnova za rižoto ali za druge omake, na primer iz mletega mesa. 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije