ZA MOTORISTE

Ob zaključku sezone: preberite analizo in oceno motoristične opreme

Oprema za klasične in retro motocikle.
Fotografija: Jesenska oprava motociklista
Odpri galerijo
Jesenska oprava motociklista

Ob koncu motoristične sezone – letos nekateri pogumnejši novembra še vedno sedejo na jeklenega konjička – je čas za analizo in oceno kosov motoristične opreme. Tokrat smo izbrali opremo za klasične ali retro stroje.

Čelada Arai concept-X

Dizajn Araijeve čelade concept-X spominja na osemdeseta leta prejšnjega stoletja, ko so na cestah kraljevali slečeni motocikli brez oklepov. Zaznamuje jo preprost, a agresiven slog tistega obdobja, ki so ga oplemenitili s sodobno tehnologijo. Na prvi pogled je preprosta, kljub temu pa je morala prestati stroga testiranja. Tako je pod agresivnim videzom mogoče najti močno, a lahko lupino z gladko in okroglo obliko, okrepljeno z Araijevim patentiranim obodnim pasom, ki ob morebitnem padcu omogoča drsenje po površinah.

Čelada Arai concept-X
Čelada Arai concept-X

Sistem ščitnika z retro mehanskim videzom še dodatno izboljša učinkovitost, saj zniža točko odpiranja vizirja in s tem večjo gladkost zgornje školjke. Čeprav je concept-X poklon preteklosti, je v veliki meri čelada sedanjosti. Pripravljena je za generacijo sodobnih voznikov, ki prisegajo na retro slog, a s sodobno pasivno varnostjo in udobjem. Kot vse Araijeve čelade je tudi concept-X prijazna do motoristov, ki nosijo očala.

Jopič Held lumberjack II

Tam v petdesetih letih prejšnjega stoletja, ko industrija motorističnih oblačil in opreme še ni bila razvita, so motoristi uporabljali kose opreme, ki so bili trpežni in enostavni za uporabo; največkrat so si sposodili oblačila in obutev pri vojski ali pa so uporabili delovna oblačila. V poletnih mesecih so predvsem v ZDA uporabljali trpežne gozdarske srajce s kockastimi vzorci.

Jopič Held lumberjack II
Jopič Held lumberjack II

Tem sledi Heldov tekstilni jopič lumberjack II: deluje kot srajca, v bistvu pa je jopič z všitimi varnostmi ščitniki na ramenih in komolcih, ki se zapenja z zadrgo in gumbi. Kapuca je odstranljiva, jopič je mogoče z zadrgo pripeti na hlače z ustreznim nastavkom, na notranji strani je podloga z mrežico, kjer je mogoče namestiti ščitnik hrbtenice. Po jopiču bodo segli tisti, ki so jim pri srcu klasične linije in klasični motocikli ali pa custom stroji. A pozor: številke so za Held presenetljivo majhne, zato velja jopič pred nakupom temeljito preizkusiti.                        

Rokavice Held score SCT

Nemška znamka Held je znana predvsem po kakovostnih rokavicah, ki so jih začeli delati že leta 1946, v zadnjih letih pa so nabor motorističnih izdelkov bogato razširili. Danes pokrivajo celoten spekter motoristične opreme, njihovi izdelki so praviloma višjega cenovnega razreda. Na testu smo imeli vodoodporne usnjene rokavice v kombinaciji z goretexom score SCT, ki so nas navdušile s kakovostno izdelavo, dvojnimi šivi, z dodatno plastično ojačitvijo na predelu členkov in na predelu dlani ter brisalcem vizirja na levem kazalcu.

Zaradi posebno obdelanega usnja lahko z njimi upravljamo tudi pametni telefon. Zapenjanje je izvedeno z ježkom. Rokavice so namenjene tako skuteristom kot motoristom za vožnjo po mestu ali za krajše motoristične ture. Held v Sloveniji zastopa in prodaja Pintar Racing Service, Prebačevo 63a.

Superge TCX street 3 air

V zadnjih letih so postali motoristični čevlji podobni supergam, ki niso primerne samo za vožnjo z motociklom, temveč tudi za vsakodnevno uporabo. Od navadnih superg jih ločijo vgrajeni pasivni varnostni elementi, pomembni pri vožnji z motociklom. Italijanski proizvajalec TCX, odslej v lastništvu Daineseja, ima v ponudbi bogat nabor trendovsko-motorističnih obuval. Izpostavljamo model street 3 air, ki poudarja zračnost, ponaša pa se s posebnim notranjim vstavkom zplate.

Ta omogoča hojo, hkrati pa zagotavlja prečno togost in zaščito stopala v primeru nezgode. V bočnem delu čevlja so na predelu gležnja nameščeni žepi z mehkimi in fleksibilnimi molekulami D3O, ki se ob udarcu združijo ter razpršijo in zadržijo del njegove sile. Izpostaviti kaže še ortholite vložek iz pene, ki diha, omogoča kroženje zraka, odvaja vlago, hladi stopala in jih ohranja suha. Superge imajo ojačitve na predelu pete in prstov. Street 3 air so odlična izbira za tiste, ki se z motociklom podajate v mesto po opravkih, ali za tiste, ki z njim radi skočite do Obale na kratek izlet. 

Izbrano za vas

Komentarji:

Izbrano za vas