OPERACIJSKI SISTEMI

Novosti v iosu 13: iphone s kopico novih možnosti

Iphone z operacijskim sistemom ios ponuja odlično uporabniško izkušnjo, ki je v trinajsti izdaji postregla kup novih možnosti.
Fotografija: Memojiji so avatarčki, ki jih oblikujemo po lastni podobi in spreminjajo izraz glede na našega. FOTOgrafije: Staš Ivanc
Odpri galerijo
Memojiji so avatarčki, ki jih oblikujemo po lastni podobi in spreminjajo izraz glede na našega. FOTOgrafije: Staš Ivanc

Ko je Apple pred dvema mesecema predstavil trojico novih iphonov, je to seveda pomenilo tudi nov operacijski sistem – ios 13. Marsikdo ima marsikaj za povedati čez iphone oziroma ios, češ da je narejen za butlje, da je preveč zaprt, da nima raziskovalca (map in datotek), da je to in ono. A dejstvo je, da je varen, zanesljiv in preprost za uporabo – kakopak, saj Apple že od nekdaj sledi filozofiji enotnega razvoja strojne in programske opreme. Poleg tega se izogne ne le morebitnim težavam z nekompatibilnostjo, ampak tudi reši vprašanje rednega posodabljanja operacijskega sistema, nekaj, kar že od nekdaj muči androidne telefone. Ko Apple izda popravek, je ta na voljo pri prav vseh (kompatibilnih) iphonih.

Uporabniška izkušnja

Tudi Apple Maps odslej omogočajo ulični pogled kot v Googlovih zemljevidih.
Tudi Apple Maps odslej omogočajo ulični pogled kot v Googlovih zemljevidih.
Čeprav tudi sam uporabljam pretežno androidne telefone, moram priznati, da Apple kljub svojim fintam (nezmožnost nalaganja lastnih zvočnih in videoposnetkov drugače kot prek računalniškega programa itunes – pa še tedaj je treba paziti na pravi format) ponuja res odlično uporabniško izkušnjo. Vse dela, kot je treba, vse se nalaga in teče hitro, aplikacije so stabilne in brez zlonamerne kode (če so naložene iz uradne trgovine App Store), sistemske aplikacije so odlično povezane med seboj, odklepanje telefona z obrazom (Face ID) je najvarnejše med pametnimi telefoni in še bi lahko naštevali. Seveda pa to ne pomeni, da je brezhiben ali neranljiv; tudi pri iosu se pojavljajo hrošči in ranljivost.

Obogatena resničnost iz prve roke.
Obogatena resničnost iz prve roke.
Čeprav iosu nekateri očitajo zaprtost in omejenost, kljub vsemu ponuja celo morje nastavitev, le dostop do njih je morda malce drugačen, kot bi človek pričakoval. Večine stvari se ne nastavlja v posamezni aplikaciji, ampak prek sistemskih nastavitev, kjer poiščemo iskano funkcijo ali aplikacijo. Uporabnikom androida se to morda zdi smešno, a po drugi strani so vse nastavitve na enem mestu, medtem ko je v androidu nekaj treba nastavljati v aplikaciji, nekaj pa v sistemu. Pa poglejmo nekaj najbolj vidnih pa tudi malce bolj skritih novosti v novem iosu. Ta je v dveh mesecih od splovitve prejel že sedem posodobitev (aktualna različica je 13.2.2, pričakuje pa se že 13.3). Po Applovih podatkih je bil novi ios 13 v prvih treh tednih nameščen že na 55 odstotkih iphonov, starih do štiri leta; 38 odstotkov iphonov je še uporabljalo ios 12, sedem odstotkov pa še starejšega.

Temni videz in zasebnost

Temni način je prijetnejši za branje in še zelo kul je videti.
Temni način je prijetnejši za branje in še zelo kul je videti.
Ena najbolj pričakovanih stvari je temni videz vmesnika, ki je še posebno dobrodošel za naše oči, saj se na temnem zaslonu manj naprezajo, mičkeno pa podaljšajo tudi trajanje baterije. Predvsem pa je dobro videti. Novost je tudi poenoteno prijavljanje v aplikacije ali družabna omrežja z Apple ID, podobno kot pri prijavi z Googlovim računom ali Facebookovim profilom, le da Apple zunanjim strankam ne dovoljuje sledenja in vpogleda v osebne podatke. Še več, Apple uporabnikom iphonov omogoča večjo zasebnost in jim ponudi, da ob vsaki prijavi z Apple ID namesto svojega pravega elektronskega naslova aktivirajo naključno generirani nadomestni email, kamor se nato steka potencialna oglaševalska ali spamerska pošta. Kapo dol. In nadomestni email se da kadar koli deaktivirati.

Apple odslej tudi pozorneje spremlja, kdo sledi naši lokaciji, kar leti direktno na Google. V iosu 13 lahko uporabniki delijo lokacijo z aplikacijo ​le enkrat ali pa jo prisilijo, da naslednjič spet zaprosi za dovoljenje, kadar želi dostop do lokacije. Apple bo tudi pripravljal poročila o aplikacijah, ki imajo dostop do lokacije, in zaprl mehanizme za sledenje v ozadju, kot je skeniranje za bluetooth, ali signalom​ wifi.

Urejanje videa in fotografije

Prvič doslej je omogočeno tudi urejanje videoposnetkov z istimi orodji, možnostmi in filtri kot pri urejanju fotografij. Video lahko zarotiramo, dodamo filtre in posebne učinke kar v aplikacijah Camera in Photos na iphonu. Ko smo že pri fotografijah: Apple je preoblikoval tudi aplikacijo Photos, ki zdaj s pomočjo strojnega učenja prepoznava odvečne in enake fotografije in videe ter jih pametneje organizira po dnevih, mesecih in letih ter s pomočjo umetne inteligence združuje pomembne dogodke. Portretno osvetlitev je odslej mogoče nastavljati tudi naknadno v aplikaciji Photos, in ne le pri fotografiranju.

Z novim intuitivnim deljenjem zvočnih posnetkov lahko v iosu 13 z drugim uporabnikom iosa preprosto delimo delčke posnetkov, pa naj gre za posnetek zvoka iz filma, pesmi ali snemalnika. Je pa finta: stvar deluje le, če imamo tudi Applove brezžične slušalke airpods ali beats (ki so v lasti Appla). Lotili so se tudi opomnikov oziroma aplikacije Reminders, ki ima zdaj bolj intuitivno podobo, preglednejše sezname in možnost označevanja stikov v opomnikih. Tudi aplikacija je postala pametnejša: določimo lahko tako čas kot kraj, kdaj oziroma kje nas aplikacija opozori na vneseni dogodek.

Memoji in Siri

Opomniki (Reminders) so zdaj preglednejši in z novimi možnostmi. Temni način je prijetnejši za branje in še zelo kul je videti.
Opomniki (Reminders) so zdaj preglednejši in z novimi možnostmi. Temni način je prijetnejši za branje in še zelo kul je videti.
V iosu 13 je občutno več možnosti za prilagajanje memojijev, tistih hecnih animiranih likov, ki jih oblikujemo po svoji podobi in spreminjajo izraz na obrazu v skladu z našim razpoloženjem oziroma grimasami, ki jih delamo pred selfie kamero. Zdaj lahko svoj memoji okrasimo z ličili in modnimi dodatki: od senčil za oči prek klobučkov in očal do (Applovih) slušalk airpod. Memoji ustvarimo tako, da v esemes aplikaciji Messages tapnemo na ikonico z opičjim obrazom in nato + ter se začnemo igrati. Memojiji so na voljo tudi kot nalepke z različnimi izrazi, ki jih uporabljamo pri sporočanju v Messages in drugih aplikacijah. Treba pa je opozoriti, da stvar deluje le pri iphonih s tehnologijo prepoznavanja obraza Face ID, se pravi od iphona X naprej.

Izboljšali so tudi obogateno resničnost (augmented reality, AR). Apple je že poleti na svoji razvojni WWDC predstavil nova orodja, ki razvijalcem omogočajo ustvarjanje lastnih aplikacij s tehnologijo obogatene resničnosti, kot so ARKit 3, RealityKit in Reality Composer, s čimer se nam obeta še več aplikacij AR, predvsem pa z boljšimi učinki.

Applova digitalna pomočnica Siri pri nas ni tako priljubljena, saj je treba z njo govoriti v angleščini ali katerem drugem velikem svetovnem jeziku, kdor pa jo le uporablja, je ugotovil, da je dobila nove moči. Najbolj se vidijo v aplikaciji Shortcuts, ki omogoča ustvarjanje bližnjic z glasovnimi ukazi. Iphone bo uporabnikom, ki Siri še niso vajeni, sam predlagal, da si ustvarijo nove bližnjice glede na njihove navade in vsakodnevna opravila.

Za konec lahko omenimo še novost v zemljevidih Apple Maps, kjer je zdaj na voljo tudi ulični pogled, imenovan Look Around (poglej naokoli), ki tako kot Street View pri Googlovih zemljevidih v tridimenzionalni tehniki (kjer je bila okolica tako posneta) pokaže, kaj je na ulici.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije