Nikoli končano domače opravilo? Kako se ga lotiti?

Najbolje ga je brisati dvakrat na teden; to vedno počnemo od zgoraj navzdol, krpa, tudi iz mikrovlaken, naj bo vlažna.
Fotografija: Najprej obrišemo najvišje police.
Odpri galerijo
Najprej obrišemo najvišje police.

Brisanje prahu vsekakor spada med manj priljubljena hišna opravila, tudi zato, ker se nikoli ne konča. Prah, ki se nabira v stanovanju, pa ni le estetsko nadležen, če dopustimo, da se ga nabere preveč, škoduje celo zdravju. Naslednjič, ko bo zmanjkalo volje za brisanje prahu, se je morda dobro opomniti, kaj prah sploh je.
Pršice se hranijo z delci odmrle kože in las, ki sestavljajo prah. FOTOGRAFIJE: Guliver/getty Images
Pršice se hranijo z delci odmrle kože in las, ki sestavljajo prah. FOTOGRAFIJE: Guliver/getty Images

Gre za delce prsti, ki jo prinesemo na čevljih ali v prostore zajadrajo skozi odprto okno, pa delce tkanin, hrane, dlak in las, žuželk, odmrle kože, cvetnega prahu, dima, pepela, gliv in bakterij. Prah sestavljajo tudi pršice, ki se hranijo z odmrlimi kožnimi celicami, najbolj prijetno pa se počutijo v oblazinjenem pohištvu, vzglavnikih in odejah. Če s tem ne želimo živeti, je pač treba v roke vzeti krpo in sesalnik.


Krpa naj bo vlažna, tudi če je iz mikrovlaken, na katera se delci prahu bolje prilepijo, sicer bomo prah le potiskali naokoli. Niti nekoč priljubljene metlice za prah po mnenju strokovnjakov niso najboljša izbira, saj poberejo le določen del prahu, ki običajno ni prav velik. Drugo pravilo se glasi, da je treba prah vedno brisati od zgoraj navzdol, sicer bomo imeli dvojno delo. Tudi mokre krpe bodo namreč izpustile nekaj delcev, ti bodo padli proti tlom, zato nima smisla najprej očistiti teh. Dobro je, da prah brišemo čim pogosteje, vsaj dvakrat na teden, če to ni mogoče, pa se potrudimo, da ga redno brišemo vsaj s tistih površin, ki se jih najpogosteje dotikamo, denimo stikala, daljinski upravljalniki, kljuke, kuhinjski elementi in podobno. Dvakrat tedensko je priporočljivo posesati preproge, kavče in fotelje, sicer bodo postali prava gojišča pršic, kar je še posebno problematično za alergike in ljudi s kroničnimi obolenji dihal.


Ker večino prahu v stanovanje prinesemo sami skozi vhodna vrata, je zelo pomembno, da si pred vstopom v domovanje očistimo čevlje ter se takoj preobujemo v copate. Najbolje bi bilo, če bi čevlje puščali pred vhodnimi vrati, a vedno to ni mogoče. Z rednim čiščenjem in brisanjem prahu ne bomo le polepšali prostorov, temveč tudi močno izboljšali kakovost zraka. 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije