V KUHINJI

Nepogrešljivi palični mešalnik, uporaba na 1001 način

Objavljeno 13. januar 2020 22.06 | Posodobljeno 13. januar 2020 22.06 | Piše: Alenka Kociper

Z njim pasiramo juhe, sekljamo zelenjavo, če ima ustrezen nastavek, celo stepamo sneg in smetano.

Palični mešalnik bo zelenjavno juho hitro spremenil v kremno.
Eden najbolj praktičnih kuhinjskih aparatov je gotovo palični mešalnik, ki je v prvi vrsti namenjen pasiranju hrane, z njim med drugim pripravimo kremno zelenjavno juho, namaz iz čičerike ali drugih stročnic, otroško sadno kašico, sadno kupo, pesto pa tudi majonezo.
image
GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO Z nekaj dodatki postane univerzalni mikser. FOTOGRAFIJI: Guliver/Getty Images

Ima številne prednosti pred drugimi tovrstnimi aparati, saj je tako majhen, da ga lahko spravimo v kuhinjski predal ali obesimo na steno in nam ne zaseda dragocenega prostora na kuhinjskem pultu, enostaven je za čiščenje, zlasti če ima snemljiv spodnji del z rezilom. Speremo ga pod tekočo vodo, osušimo in spravimo na svoje mesto.

Najbolje ga je očistiti takoj po uporabi, saj bodo šli ostanki živila stran zgolj s curkom vode, če se bo hrana zasušila, pa bo čiščenje rezila bolj zahtevno. Uporabnike navdušuje tudi, da lahko z njim hrano, denimo zelenjavno juho, spasiramo kar v posodi, v kateri se je kuhala. To je zelo praktično, saj jedi ni treba prelivati ali pretresati iz posode v posodo. Osnovni model ima na držalu na električni pogon pripeto vrtljivo rezilo, novejše pa prodajajo v kompletih z različnimi nastavki, na primer za mešanje, stepanje in tlačenje jedi. Tako se palični mešalnik lahko spremeni v enostaven multipraktik.
Izberimo takšnega, ki ima snemljiv spodnji del z rezilom, saj je čiščenje tako bolj enostavno.


Njihova izbira je res velika, najbolj enostavne modele s plastičnim ohišjem rezila, ki je vedno kovinsko, dobimo že za dobrih deset evrov. Resnici na ljubo povejmo, da so taki modeli ob pogosti uporabi precej kratkega veka, ne le zato, ker plastično ohišje rezila poči, če ga uporabljamo v vročih jedeh, plastika se lahko deformira, če pa smo izbrali model v beli barvi, bo kmalu dobil barvo jedi, ki jih meljemo. Tako je bolje investirati v mešalnik s spodnjim delom iz jekla, po možnosti nerjavečega, nekatere dobimo že za dvajset evrov.

Pri nakupu bodimo pozorni tudi na malenkosti, kot je dolžina električnega kabla; ta naj bo dovolj dolg, da bo segel od vtičnice do kuhalne plošče. Brezžični omogočajo več svobode pri gibanju med lonci, vendar sta običajno njihova moč in hitrost vrtljajev nižji. 
Deli s prijatelji