ČIŠČENJE

Neobičajna, a učinkovita čistila

Pri čiščenju vam lahko pomagajo riž, črni čaj, kis in kečap.
Fotografija: Vodni kamen s korita in pip odstranjuje kis. FOTO: Fotoduets, Getty Images
Odpri galerijo
Vodni kamen s korita in pip odstranjuje kis. FOTO: Fotoduets, Getty Images

Nekatera živila, ki jih imate v hladilniku ali shrambi, so uporabna tudi kot čistila. Poglejte, katera in kako vam lahko pomagajo.

Kečap za lepo posodo

Priljubljena paradižnikova omaka je učinkovita pri odstranjevanju madežev z bakrene posode. Malo kečapa iztisnite na bombažno krpo in z njo zdrgnite suho posodo, nato jo splaknite in obrišite z brisačo. Sijala bo kot nova.

Ovsena kaša za čiste roke

Mešanica tople vode in ovsene kaše je odlično luščilo, ki hkrati s kože odstranjuje trdovratno umazanijo. Z njo preprosto natrite roke, ki so umazane z blatom, s črnilom ali z drugo umazanijo, in jih nato dobro splaknite.

Riž za čiste vaze

Notranjost ozke vaze najlažje očistite tako, da jo do treh četrtin napolnite z vodo, dodate dve žlici surovega riža in dobro pretresete. Oster riž bo odstranil na stenah nabrano umazanijo.

Črni čaj za čisto vrtno orodje

Zarjavelemu orodju sijaj povrnite s črnim čajem. Skuhajte večjo količino močnega čaja, ga pohladite in v njem nekaj ur namakajte orodje. Tako namočeno obrišite z bombažno krpo.

Glicerin očisti vosek

Vosek, ki je pristal na lesenih, steklenih ali plastičnih površinah, boste najlažje premagali, če boste najprej odstranili večino madeža, nanj z vato nanesli malo glicerina ter ga dobro zdrgnili.

S kisom proti vodnemu kamnu

Če je se okoli pip in v koritu nakopičil vodni kamen, ga namočite s kisom, počakajte nekaj minut in površine nato obrišite s suho krpo.

Vodikov peroksid za tipkovnico

Vatirano palčko pomočite v peroksid in previdno obrišite dele med tipkami na tipkovnici.

Koruzni škrob premaguje madeže na preprogi

Mastne madeže na preprogi lahko odstrani koruzni škrob. Z njim posujte madež, počakajte do pol ure, ga zdrgnite s ščetko ter posesajte.

Izbrano za vas

Komentarji:

Izbrano za vas