DOMAČE ŽIVALI

Ne pozabite na zobe

Objavljeno 14. januar 2020 06.50 | Posodobljeno 14. januar 2020 07.06 | Piše: Katja Zdovc*

Redna skrb za higieno ustne votline je tudi pri domačih živalih zelo pomembna.

Za dobro počutje živali so pomembni tudi zdravi zobje. Fotografiji: Guliver/Getty Images
Ostanki hrane in bakterij se v obliki zobnih oblog namreč nabirajo tudi na zobeh domačih ljubljenčkov in se sčasoma spremenijo v zobni kamen, ki je škodljiv tako za zobe kot za obzobna tkiva. Nekatere vrste in pasme živali so manj nagnjene k nalaganju zobnega kamna in obolenjem ustne votline, druge bolj, zato je nega pri slednjih še toliko bolj pomembna.
image
GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO Navajanje na uporabo zobne ščetke mora biti postopno.

Znano je, da redno ščetkanje znatno upočasni nastanek zobnih oblog, kljub temu pa se nastanku kamna ne moremo popolnoma izogniti, zato je priporočljivo, da se zobe občasno temeljito očisti s strokovnim posegom, ki doseže tudi težje dostopne predele.
 

Kdaj k veterinarju?


Če ima vaša žival močan zadah, zobni kamen, manjkajoče ali poškodovane zobe, rdeče, boleče, otekle ali krvaveče dlesni, če ste opazili bolečine pri hranjenju ali celo neješčnost, lahko posumite na nekatera obolenja ustne votline. Takrat je potreben pregled pri veterinarju. Če so določene težave odkrite zgodaj, je terapija lahko zelo enostavna, včasih zadošča že čiščenje zobnega kamna, v nekaterih primerih in ob bolj napredovanih boleznih pa je obsežnejša, včasih je potreben celo veterinarski poseg odstranitve obolelih zob.
Zobni kamen se pojavlja tudi pri živalih.

1
Čiščenje zob vaših živali se bo obrestovalo.

2
Redni pregledi ustne votline so pomembni za zgodnje odkritje težav z zobmi in dlesnimi.

3
Ne uporabljate zobnih past za ljudi, saj nekatere sestavine v njih lahko škodijo živalim.


K preventivi poleg čiščenja pripomorejo redni pregledi ustne votline, zato je priporočljivo žival že v prvih mesecih navaditi, da vam bo pustila privzdigniti dlesni in odpreti gobček za boljši pregled nad stanjem zob in dlesni.
 

Ne s pasto za ljudi


Pri izbiri zobne ščetke in zobne paste morate biti pozorni, da sta primerni za živali. Zobna ščetka mora biti zelo mehka, da ne poškoduje obzobnih tkiv, nekatere imajo ukrivljen vrat za lažji dostop do vseh kotičkov. Pri živalih, pri katerih uporaba zobne ščetke ni mogoča, se za čiščenje lahko uporabi poseben naprstnik z gumijastimi lamelami ali pa zobno pasto nanesete kar na kos gaze, ovite okrog prsta, in z njo nežno podrgnete po zobeh. Pomembno je, da ne uporabljate zobnih past za ljudi, saj so nekatere sestavine v njih lahko za živali škodljive, zato vedno izberite njim namenjeno pasto.
 

Začnite z masažo


Uvajanje v čiščenje zob mora biti postopno, saj se večina živali na začetku nekoliko upira. Najprej je ljubljenčka priporočljivo navaditi, da vam bo pustil dlesen le nežno masirati s prstom. Ko se navadi poseganja v gobček, lahko začnete poleg masaže počasi uvajati zobno pasto, da se postopoma privadi na njen okus. Sčasoma lahko začnete ščetkati zobe, najprej v krajših intervalih, nato jih podaljšujete.
Poleg ščetke
K ohranjanju zdrave ustne votline poleg ščetkanja lahko pripomorejo tudi nekateri žvečljivi priboljški ali posebne igrače, katerih grizenje mehanično odstranjuje obloge. Z veterinarjem se lahko posvetujete tudi o primerni hrani, ki upočasni nalaganje zobnega kamna. Izbire je veliko, prilagojena je vrsti in velikosti živali, zato se glede na potrebe in življenjski slog vašega ljubljenčka odločite za njemu najbolj primerno.


Ščetkanje mora biti nežno, s krožnimi gibi poskušajte doseči vse zobne ploskve, še posebno pomembno pa je, da dobro očistite zunanje, na katerih se nabira največ oblog. Postopek ponavljajte od dva- do trikrat na teden.

*Katja Zdovc je dr. vet. med.
Deli s prijatelji