Predstavitvena informacija

Nasveti o kuhinji in notranji opremi za vsakogar, ki na novo opremlja stanovanje

Bo tudi za vas novo leto čas, ko boste zavihali rokave in se lotili opremljanja stanovanja? Ali pa ste na točki, ko se boste tega projekta lotili v kratkem?
Fotografija: FOTO: Mizarstvo Markelj
Odpri galerijo
FOTO: Mizarstvo Markelj

Da bo stanovanje postalo dom, kot ste si ga želeli že od nekdaj in kjer se boste družili z družino in prijatelji, opravljali različna vsakodnevna opravila, je premislek o tlorisu, materialih in končnem videzu stanovanja še kako pomemben. Nedvomno boste največ razmisleka namenili prostorom, kjer se zadržujemo največ – kuhinji, dnevni sobi in jedilnici. O vsem, na kar ne smete pozabiti, ko izbirate notranjo opremo in notranja vrata, smo se pogovarjali z izkušenim mizarjem in oblikovalcem notranje opreme Jernejem Markljem iz Mizarstva Markelj.

Kuhinja je srce doma, pogosto rečemo. Prav zato je načrtovanje kuhinje, da bo funkcionalna in hkrati lepega videza, še toliko trši oreh. Kateri so ključni koraki pri načrtovanju kuhinje, na katere naj stranke nikar ne pozabijo?

Res je, kuhinja je pogosto osrednji prostor, in ne glede na to, ali v njej kuhamo, jemo, se družimo ali jo le čistimo, mora biti zasnovana tako, da uživamo. Prvi korak pri načrtovanju kuhinje naj bo premislek o postavitvi kuhinje v prostor. Pri zasnovi kuhinje po meri predvidite otroško razposajenost in v primeru, da skozi kuhinjo poteka »promet«, kuhališča nikar ne umeščajte na pot, saj se hitro lahko kdo zatakne za ročaj ali zaleti v vas, ravno ko imate v rokah lonec, poln vode. Prav tako umestite hladilnik v kuhinjo tako, da bo dostopen tudi za tiste, ki ne kuhajo. Pri izrisu kuhinje pa bodite pozorni, da ima čim manj kotnih omaric. Te so po povratnih informacijah številnih strank nefunkcionalne.

FOTO: Mizarstvo Markelj
FOTO: Mizarstvo Markelj

Ko ravno omenjate kuhinjske omarice in elemente, so kakšne »zakonitosti« tudi glede kuhinjskih elementov, kuhinjskega pulta in vse bolj priljubljenih kuhinjskih otokov?

Morda gre na tem mestu izpostaviti višino kuhinjskega pulta. Ta naj bo optimalna glede na osebo, ki kuhinjo uporablja največ (op. optimalna višina kuhinjskega pulta za osebo višine 165 cm je 85 cm). Ko smo že pri višini – tudi višina kuhinjskih aparatov naj bo smiselna. V mislih imam predvsem otroke, ki bi si želeli s pomočjo mikrovalovne pečice pogreti kosilo, ko pridejo iz šole. Iz izkušenj pa lahko potrdimo, da kuhinjskega pulta ni nikoli preveč. Če je izvedljivo, naj ga bo čim več v bližini mikrovalovne pečice, opekača, kuhinjskega robota in seveda kuhalne plošče.

Res je, kuhinjski otoki so v novogradnjah pogosta izbira. Odvisno od posameznega prostora, vendar kuhinjski otok pogosto prinese več delovne površine, nanj pa lahko umestimo pomivalno korito, kuhalno ploščo, celo pomivalni stroj ali vinsko vitrino. Poudariti pa moram, da vsaka kuhinja piše svojo zgodbo s tistimi, ki jo uporabljajo. Zato pri načrtovanju kuhinje po meri pomislite na svoje oz. družinske navade, da bo kuhinja takšna, da vam bo čim bolj olajšala delo in vam bo njena uporaba vedno znova v veselje.

Za dodatno eleganco prostora pa izberite inline vrata oz. vrata s skritim nasadilom, ki so jih razvili in jih izdelujejo v Mizarstvu Markelj. FOTO: Mizarstvo Markelj
Za dodatno eleganco prostora pa izberite inline vrata oz. vrata s skritim nasadilom, ki so jih razvili in jih izdelujejo v Mizarstvu Markelj. FOTO: Mizarstvo Markelj

Še en kos stavbnega pohištva je izredno pomemben – notranja vrata. Na trgu se pojavljajo različni materiali, tudi cene klasičnih notranjih vrat zelo variirajo. Na kaj vse moramo biti pozorni, ko kupujemo notranja vrata?

Kakovostna notranja vrata so izdelana iz kosov masivnega lesa, vlaknene plošče in prevlečena s furnirjem želenega lesa. Takšna vrata so v primerjavi z vrati iz masivnega lesa bolj stabilna, na vratni površini ni razpok, se ne upogibajo in so tudi dostopna po sprejemljivejših cenah. Nizkocenovna vrata pa imajo votlo jedro in na površini enostavnejši premaz, pogosto pa so tudi »na zalogi«.

Pri nas, v Mizarstvu Markelj, izdelujemo kakovostna notranja vrata po meri z masivno osnovo, ki jo na željo stranke dopolnimo z ustreznim barvnim odtenkom, furnirjem, steklom ali tapeto. Kakovostno izdelanim notranjim vratom pa bodo piko na i dodali še kakovostna vratna nasadila in kljuka. Pogosto pa stranke niso prepričane, v katero smer se bodo vrata odpirala. Naj razložim – običajno se odpirajo v prostor. Da ugotovimo smer odpiranja, se postavimo v prostor, kamor se odpirajo, in jih vlečemo k sebi. Če so nasadila na naši levi strani, pomeni, da se vrata odpirajo v levo in obratno.

Seveda pa tudi v preostalih prostorih – jedilnici, dnevni sobi, spalnici, otroški sobi, shrambi in predsobi – najdemo pomembne kose pohištva oz. notranje opreme. Na kaj naj bomo pozorni, ko opremljamo te prostore stanovanja?

Jutranjo in večerno rutino umivanja zob pogosto opravljate v družbi otrok? Potem je smiselno pomisliti na dve umivalni koriti in temu primerno prilagoditi kopalnico. FOTO: Mizarstvo Markelj
Jutranjo in večerno rutino umivanja zob pogosto opravljate v družbi otrok? Potem je smiselno pomisliti na dve umivalni koriti in temu primerno prilagoditi kopalnico. FOTO: Mizarstvo Markelj

Pri izbiri notranje opreme stanovanja je še kako pomembno, da premislimo, kakšen slog, barva in materiali so nam zares všeč, saj kopalniške, TV-omarice ali klubske mizice ne bomo menjavali vsako leto. Prav tako je treba razmisliti o svojih hobijih in navadah ter temu primerno prilagoditi pohištvo. Če v enem prostoru preživite več časa kot v drugem, je smiselno takšen prostor povečati in ga oblikovati, da se boste v njem počutili udobno. Imejte v mislih, da dom prilagodite svojim potrebam in ne da se vi prilagajate domu. Pomislite tudi na shranjevalne omare in ali so za vas bolj uporabni in pregledni predali ali (izvlečne) police.

Za pravo harmonijo stanovanja pa izberite nevtralne barve in slog, ki vas bo navduševal še dolgo. Upoštevajte barvo tal, sten in pohištva, da bo končni videz čim bolj nevtralen z za vas pomembnimi detajli. In še nekaj pomembnega – ko opremljate stanovanje, ne hitite. Impulzivni nakupi se pogosto ne skladajo s slogom in funkcionalnostjo, ki ste si ju začrtali pred začetkom opremljanja stanovanja. Da stanovanje dobi želeni končni videz, pa smo vam z nasveti, 3D-izrisi ter izdelavo unikatnega in masivnega pohištva na voljo tudi v Mizarstvu Markelj.


Naročnik oglasne vsebine je Mizarstvo Markelj

Predstavitvene informacije

Predstavitvene informacije