Naredimo si droži

Lotimo se priprave domačega kvasa, saj so pekovski izdelki, pripravljeni z njim, mnogo bolj hranljivi, lažje prebavljivi in okusnejši.
Fotografija: Po petih dnevih dobimo droži. FOTOGRAFIJi: Guliver/Getty Images
Odpri galerijo
Po petih dnevih dobimo droži. FOTOGRAFIJi: Guliver/Getty Images

Če se jih nismo lotili pred časom, ko je bilo nekako modno peči kruh z drožmi, je v trenutnih razmerah, ko je kar podvig dobiti kvas, še posebno sveži, idealen čas za to. Kako torej doma narediti droži, naravno vzhajalno sredstvo, ki začne čez čas spontano fermentirati oziroma vreti ter s tem vzhajati kruh?

Ko jih vmešamo v mešanico za kruh, ko narastejo, jih eno žlico obdržimo in nahranimo.
Ko jih vmešamo v mešanico za kruh, ko narastejo, jih eno žlico obdržimo in nahranimo.
Potrebujemo le moko in vodo, čas, ki ga zdaj imamo, in potrpljenje. Glede moke je najbolje, da je mleta na kamne v mlinu, da bodo droži uspele, je najbolj priporočljivo poseči po rženi, idealno je, če je iz ekološke pridelave, ker ima več mineralov in mikroorganizmov, ali pšenični polnozrnati. No, uspele bodo tudi s tisto iz trgovine. V poznejši fazi, ko jih le vzdržujemo, jim lahko dodajmo belo pšenično oziroma katero koli, prav tako lahko za pekovske izdelke uporabimo tisto, ki jo imamo na voljo.

Vzamemo čist srednje velik steklen kozarec, denimo za vlaganje, in damo vanj zvrhano žlico moke in toliko postane vode, da z mešanjem dobimo gostejšo maso. Pokrijemo, a ne nepredušno, gre le za to, da v življenje, ki se bo prebujalo v kozarcu, ne silijo mušice. Pustimo na pultu in dvakrat na dan nekoliko premešamo. Naslednji dan mešanici dodamo žlico moke in vodo, premešamo, podobno tretji dan, ko bi že morali opaziti znake aktivnosti: zmes bo nekoliko narasla in imela vonj po kislem, opazili bomo mehurčke.


Postopek z dodajanjem moke in vode ter mešanjem ponavljamo; po približno enem tednu, lahko pa že po petih dneh (v hladnejšem okolju traja dlje, poleti je proces hitreje končan), bi morali opaziti enakomerno naraščanje in padanje zmesi, imamo droži! Spremembo nivoja lahko opazimo, če si z elastiko ali flomastrom označimo začetek. Ko droži nahranimo z moko, se bodo dvignile, ko bo mlečnokislinskim bakterijam in kvasovkam zmanjkalo hrane, se bodo sesedle. Na tej stopnji jih lahko začnemo hraniti z drugo moko, če bomo denimo pekli beli kruh.

Zdrave droži imajo prijeten mlečni vonj, po jogurtu, z rahlim mlečnokislinskim pridihom, enakomerno naraščajo in padajo, če ga imajo po kisu, so se zakisale. Kako jih rešimo? Vzamemo jih eno žlico in jih dobro nahranimo, jim dodamo žlico moke in vodo, nahranimo jih še naslednji dan.

Ko smo vzgojili droži, jih je treba le vzdrževati; nahranimo jih 6 do 12 ur, preden jih bomo potrebovali, in ko jih vmešamo v mešanico za kruh, torej ko narastejo, jih eno žlico obdržimo in nahranimo. Če jih ne bomo potrebovali več dni, jih pospravimo v hladilnik, in ko imamo v načrtu peči, jih vzamemo ven in nahranimo, da se dvignejo. 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije