ADVENT

Naredimo adventni venček (FOTO)

Bliža se adventni čas, ko bodo domove krasili venčki; osnovo naredimo iz žic ali vrbovih vej, odenemo v zelenje in okrasimo s pentljami, bunkicami, storži in še čim.
Fotografija: To nedeljo bomo prižgali prvo svečko. FOTO: Guliver/Getty Images
Odpri galerijo
To nedeljo bomo prižgali prvo svečko. FOTO: Guliver/Getty Images

Prihaja čas, ki napoveduje največji krščanski praznik in v katerem bodo domove krasili adventni venčki z močno simboliko. Po tradiciji so okrogli, kar simbolizira neskončnost, izdelani iz zelenja, ki ponazarja večno upanje, dopolnjujejo jih štiri sveče. Te v temno zimo prikličejo svetlobo in vsaka prinaša svoj pomen: prva upanje, druga mir, tretja veselje in četrta ljubezen. Prva zažari štiri tedne pred božičem, vsako nedeljo bliže pa druga za drugo še preostale.

Čudovita kombinacija žaklovine in bombaža. FOTO: Guliver/Getty Images
Čudovita kombinacija žaklovine in bombaža. FOTO: Guliver/Getty Images
Naj bo klasičen ali moderen in ne glede na to, ali boste venček obesili na vrata ali ga postavili na mizo, ključna je trdna podlaga. Obod je lahko kovinski, iz povezanih žic, ali iz naravnih materialov: primeren je srobot, dobrodošle so vrbove ali leskove šibe, ki so dovolj dolge in prožne, da jih je mogoče oblikovati v pravo obliko. Ko je osnova izdelana, je na vrsti naslednji korak: dekoracija. V zelenje (smrekove veje, bršljan) obdajte zgolj dve tretjini osnove, eno pa pustite prazno. Dodajte rdeče bunkice bodike, šipka in drugih plodov narave, vse pa dopolnite z veliko rdečo pentljo, nameščeno na sredino zelenega dela. Venček je sicer primernejši za vrata, a tudi če ga boste okrasili s svečkami in postavili na mizo, bo dosegel svoj namen.

Prekrasen rjav venček izdelate tako, da obod ovijete v nežno rjav krep papir. Spodnji del okrasite s strnjeno nalepljenimi orehi, lešniki, cimetovimi palčkami in kosmi vate. Te lahko v razmakih razporedite tudi po preostalem venčku, ki se bo lepo podal na notranja vrata.


Venček z dodatkom rezin pomaranč ne razvaja le oči, temveč tudi nosnice. FOTO: Guliver/Getty Images
Venček z dodatkom rezin pomaranč ne razvaja le oči, temveč tudi nosnice. FOTO: Guliver/Getty Images
Namesto enega izdelajte dva oboda: večjega in manjšega. Oba okrasite z nekaj zelenja ter z belimi lučkami in ju pritrdite drugega ob drugega. Spoj zakrijte z rdečim trakom v obliki šala in iz papirja izrežite črn snežakov klobuk. S snežakom okrasite steno ali vrata.

Žaklovina ali srebrne kroglice

Adventni venček lahko okrasimo tudi z žaklovino. Narežite jo na široke trakove, te pa v obliki pentelj pritrdite po celem obodu. Na približno tretjino venčka dodajte liste bodike, smrekove ali borove vejice ter rdeče detajle. Videz dopolnite z rdečo pentljo.
Eleganten in moderen venček bo nastal, če boste na tretjino oboda iz šib pritrdili srebrne kroglice v različnih odtenkih, velikosti in teksturah. Dodajte srebrn trak in pričarajte zimsko vzdušje na svojih vratih.

Okraske prilepite zgolj na tretjino oboda. FOTO: Guliver/Getty Images
Okraske prilepite zgolj na tretjino oboda. FOTO: Guliver/Getty Images

Razgiban venček oblikujte tako, da na obod pritrdite pisane kroglice različnih velikosti. Izberete lahko tradicionalne božične barve ali se povsem prepustite domišljiji oziroma tistemu, kar imate doma.


Izjemno lep okras tvorijo na obod pritrjeni posušeni cvetovi hortenzije, pobarvani izmenično z rdečo in belo barvo, lahko pa jih pustite v naravnih odtenkih. Videz dopolnite z nekaj vejicami zelenja med cvetovi.

Lepo in dišeče

Lep adventni venček je mogoče pričarati tudi s pomočjo tistega, kar nas spominja na zimo: začimbami in sadjem. Na obod pritrdite zelenje, ga popestrite s palčkami cimeta in posušenimi rezinami pomaranč ter dodajte nekaj manjših storžev. Ne bo le lep na pogled, obenem bo z vonjem napolnil ves prostor.

Venček za vrata lahko krasijo lešniki, orehi in bombaž. FOTO: Guliver/Getty Images
Venček za vrata lahko krasijo lešniki, orehi in bombaž. FOTO: Guliver/Getty Images

Če imate na voljo vejice bombaža, jih pritrdite na obod in ustvarite belo pravljico. Osnovo venčka lahko tesno povijete z rdečo prejo, potem pa pritrdite zelene ali zlate kroglice ter nekaj kosmov vate ali bombaža.

Skratka, idej za izdelavo adventnega venčka je neskončno. Prepustite se domišljiji in uporabite tisto, kar imate doma, ter ustvarite edinstven okras, ki bo napovedal čas veselega pričakovanja.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije