PRESENETLJIVO

Najbolj umazani predmeti doma

Nekateri bodo najbrž veliko presenečenje.
Fotografija: Čistoči deske za rezanje bi morali namenjati več pozornosti. FOTO: Thinkstock
Odpri galerijo
Čistoči deske za rezanje bi morali namenjati več pozornosti. FOTO: Thinkstock

Kateri predmet, ki ga vsak dan uporabljate doma, je najbolj umazan? Razkrivamo pet takih, ki jih med temeljitim čiščenjem najbrž tudi vi zanemarjate, s tem pa ogrožate svoje zdravje.

Deske za rezanje

Na njih pripravljate meso in zelenjavo, nato jih splaknete z vodo in obrišete. Prav to je velika napaka, saj se na njihovi porozni površini hitro množijo bakterije, ki se pri naslednjem kuhanju prenesejo na svežo hrano. Po vsaki uporabi bi deske morali temeljito oprati z detergentom, vsaj enkrat na teden pa razkužiti z jedilno sodo in alkoholnim kisom ali s sokom limone.

Držala in lončki za zobne ščetke

Večina jih le redko čisti in temeljito opere, leta 2011 izvedena študija pa je pokazala, da se na 27 odstotkih držal za zobne ščetke nahajajo zdravju neprijazne bakterije, med drugim tudi salmonela in E-coli.

Pametni telefoni

Velik in prijeten dom nudijo velikemu številu bakterij, ki se nanje prenesejo ob vsakodnevni uporabi in bi jih prav zato morali vsaj enkrat na teden očistiti s primernim čistilom.

Brisače

Namenjene so brisanju in vpijanju vode, a se zaradi mehke in vlažne površine ter toplega okolja v kopalnici na njih hitro namnožijo patogeni organizmi, zato bi jih morali redno, najmanj vsake tri dni, prati pri vsaj 60 stopinjah Celzija in jih med posameznimi uporabami povsem posušiti.

Gobice za pomivanje posode

Sovražnik številka ena v kuhinji. Po vsej verjetnosti so najbolj umazan predmet v domu, saj se v njihovi vlažni notranjosti kot za stavo množijo zdravju škodljivi organizmi. Dezinfekcija v mikrovalovki ne bo dovolj, staro gobico je najbolje vsaj enkrat na teden zamenjati z novo.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije